6 dnevnih opravil, ki štejejo kot lažja vadba

6 dnevnih opravil, ki štejejo kot lažja vadba (foto: Profimedia) Profimedia
26. 6. 2017

Poleg načrtovanih vadb kot neke vrste rekreacija štejejo tudi nekateri vsakdanji opravki. Treninga (žal) ne nadomestijo, so pa dobra priložnost, da v dan vnesete več gibanja.

  • Nakupovanje

Ni važno, če nakupujete živila, čevlje ali oblačila. Nakupovanje pomeni, da boste morali hoditi od trgovine do trgovine in s tem porabili odvečne kalorije. Še boljši rezultat boste dosegli, če parkirate dlje od trgovine in se sprehodite. Namesto tekočih stopnic in dvigal uporabite stopnice, najbolj zagreti pa poskusite prestopiti po dve naenkrat.

  • Pospravljanje

Med sesanjem, brisanjem prahu, pomivanjem tal in podobnimi opravili poleg prahu odstranjujete tudi odvečne maščobe. Ko na primer obešate perilo, si oblačila razporedite v dve košari, ju položite na tla in se vsakokrat sklonite do druge. Nekaj ponovitev in nekaj kalorij manj.

  • Kuhanje

Šteje vse – rezanje zelenjave, pomivanje posode (ročno!), sklanjanje do pečice in iskanje pripomočkov po omaricah. Namesto z mešalcem, maslo in podobna živila zmešajte na roke, da vključite še nekaj dodatnih »vaj«.

  • Sedenje

Ne, ne boste postali bolj zdravi od sedenja, lahko pa medtem naredite nekaj hitrih vaj in poskrbite za telo. Dvignite ramena do ušes in jih spustite nazaj (večkrat ponovite). Dvignite in iztegnite eno nogo, potem pokrčite in položite na tla. Enako naredite z drugo nogo. Napnite mišice v trebuhu za nekaj trenutkov in popustite. Več domišljije kot imate, bolj zanimiv je lahko »sedeč trening«.

  • Pranje avtomobila

Že pol ure pranja avtomobila bo imelo učinek lažje vadbe. Naredite nekaj vaj za raztezanje, ko perete zgornji del avtomobila in počepe, ko loščite spodnji del. S preprostimi gibi lahko naredite hiter trening za noge.

  • Vožnja

Ne vožnja, ampak izogibanje le-te vam bo pomagalo porabiti nekaj energije. Izstopite kakšno postajo prej, parkirajte avto dlje, ali se odpravite s kolesom. Bonus: nekaj časa hodite po robu pločnika, da izboljšate ravnotežje. Vendar najprej poskrbite za varnost.

 Preberite tudi: