Med nebom in morjem

29. 7. 2004

Če vam za skok s padalom iz letala še manjka malce poguma, se najprej poskusite v deskanju s padaliSe vam je za las izmuznila naŠa nagrada iz prejŠnje Številke – tečaj deskanja s padali? Nič zato! Še vedno je čas za spremembo pustniških načrtov. Spakirajte kufre in odpotujte v Ulcinj, kjer vas bo ekipa društva Kitesfera naučila tega zanimivega adrenalinskega športa. Ne bo vam žal!

Za nas, navadne smrtnike, je kaj­tan­je, kakor temu športu v žargonu pravijo poznavalci, relativno nov šport, vendar pa so se z njim ukvar­jali že 4000 let pr. n. š. na Kitaj­skem.

Šport, kakršnega poznamo danes, pa se je razvil pred dobrimi desetimi leti. Vaša bodoča odvisnost ima celo vrsto različnih imen. Če vam sosed pove, da se ukvarja s “flysurfingom”, in če se vi njemu pohvalite, da ste opravili tečaj “kitesurfinga”, vedite, da se oba ukvarjata z istim športom, “kiteboardingom”, ki mu v slovenščini pravimo deskanje s padali.

Kako se zadeve lotiti?

Nikar se najprej ne zapodite po naj­­­dražjo in najkakovostnejšo opremo v športno trgovino. Tudi samostojno eksperimentiranje v plitvini s krmilno palico v eni in priročnikom za kajtanje v drugi roki vam toplo odsvetujemo. Najhitreje in najvarneje se boste s tem športom seznanili, če vas bo v roke vzel izkušen kajtarski maček.

Osnov se lahko naučite že v nekaj dneh, po mesecu dni pa že samostojno izvajate skoke in obvladate vožnjo proti vetru. Mi smo se odločili za Športno društvo Kitesfera, v kate­rem nadebudne bodoče jadralce kali Jernej Privšek. Zanj lahko re­če­­mo, da je vodni športnik v vseh možnih oblikah, saj je v svojem dolgoletnem aktivnem športnem življenju veslal na divjih vodah, leta 1994 je z ekipo Bobri osvojil naslov svetovnih prvakov v raftin­gu, je mednarodni učitelj smučanja in od leta 2001 tudi mednarodni inštruktor kiteboardinga.

V zameno za 300 evrov se lahko udeležite petdnevnega začetnega tečaja, ki obsega šest nočitev, izposojo opreme in štiri ure kajtanja na dan. Tečaji potekajo v Ulcinju v Črni gori vsak teden do konca avgusta.

Zakaj prav Ulcinj?

“Kajtanje nad najdaljšo peščeno plažo v Evropi, ki je dolga celih 14 kilometrov, je pravi užitek, ” pravi Jernej. “Poleg tega je obala več kot idealna prav za začetnike, saj je morje še sto metrov od brega do­volj plitvo. Veter je ugoden, navad­no začne že okoli poldneva pihati maestral z jakostjo od 14 do 25 vozlov. ”

Kakšno opremo potrebujete?

Osnovno opremo sestavljajo pada­lo z vrvicami in krmilno palico, deska in trapez. Trapez je poseben sedež, v katerega vpnemo padalo, uporabljamo pa ga za razbremenitev rok. Začetniki vadijo na kop­nem s padalom velikosti dveh kva­­­dratnih metrom, krajšimi vrvmi (od 15 do 20 metrov), pri vetru jakosti od 7 do 10 vozlov. Preden pa se sploh spravimo z vso opremo do kolen v vodo, moramo dobro obvladati teorijo letenja s padalom in vsaj toliko fizike, da vemo, zakaj se nam bo uspelo obdržati v zraku in zakaj polet Ikarusu ni uspel.

Kaj pa varnost?

Če obvladamo vse osnov­ne tehnike krmiljenja padala in varnostne me­ha­­nizme (kako se znebiti padala pri padcu), ni kajtanje nič bolj nevaren šport kot vsi drugi. Zato je priporočljivo, da nase nataknemo še vso dodat­no opremo: čelado (ki jo boste z ve­­­seljem nataknili vsakokrat, po­tem ko vas bo deska enkrat treščila po glavi), neoprensko obleko (zaš­či­ta pred podhladitvijo), “leash” (elastično vrv, da deska po padcu ne pobegne), rešini jopič (začetnikom olajša vodni štart in prepreču­je utopitev, če se zapletejo v vrvice ali jih odnese na odprto morje).

Glavni dejavnik varnosti pa je zmernost. Preden športa popolnoma ne obvladate, odsvetujemo ekstremno frajarjenje pred bejbikami, sploh pa nenošenje čelade z namenom, da boste na fotografijah razpoznavnejši.

Prvi začetki

Čeprav se sliši pojem “spraviti padalo v zrak” zelo enostavno, se vam bo zdelo, da nameščanje padala, njegovih vrvic in pripenjanje padala na trapez traja celo večnost. Za začetek je najbolje, če imate pomočnika, ki vam pomaga obdržati padalo v zraku, medtem ko kolovratite z desko in konzolo.

Veter mora vedno pihati s hrbtne strani, če gledate proti morju. Tako padalo lebdi v zraku pred vami, vi pa se z vso opremo v rokah počasi približujete morju. Če vam uspe zagaziti v morje do kolen, zatakniti obe nogi v zanke na deski, obdržati vrvice padala v rokah in padalo v zraku, ste na konju! Zdaj z obema rokama držite krmilno palico in povečajte moč v padalu, da vas vzdigne na desko. Ko pridobite ne­kaj hitrosti, se trudite, da obdrži­te padalo v stalni legi in glisirate po vodni površini. V tej fazi ni več potrebna posebna tehnika, le nekaj ravnotežja, kar pa močno olajšuje krmilna palica, na katero se lahko oprete.

Za začetek se ne trudite preveč s kukanjem na obalo in is­kanjem občudujočega pogleda naj­dražje, sicer se vaše kajtanje lahko kaj hitro konča s padcem v vodo.

Po prvih urah učenja vam bo ­ja­sno, zakaj je dolga peščena plaža več kot odlična, saj vas bo padalo več kot enkrat potegnilo za seboj in vas nekaj metrov vleklo po pes­ku, preden vam bo uspelo najti va­rovalko in se znebiti sadističnega orodja. Sicer pa ste se najbrž že na­učili, da brez žrtev ne bo uspeha.

Martin Pesko

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri