Najlepši kraji za potapljanje: Thistlegorm, Egipt

23. 7. 2013

Potapljanje na potopljenih ladjah je za vsakega potapljača svojevrstno doživetje. Med bolj ohranjene in zanimive zagotovo sodi angleška vojaška tovorna ladja Thistlegorm, ki so jo nesrečnega 6. oktobra 1941 potopile nemške bombe. Na območju severnega Rdečega morja so namreč v začetku druge svetovne vojne potekale pomembne bitke med Nemci in Angleži.

Za Thistlegorm dolgo ni bilo znano, kje pravzaprav sploh je. Ladjo so odkrili šele pred dvema desetletjema, na njenem krovu pa je še vedno veliko vojaških tovornjakov, motorjev in celo železniški vagoni, večina strelnega orožja in manjših predmetov pa je, žal, v različnih zbirkah.

Pri Thistlegormu imajo potapljači srečo, da je zaradi velikosti posameznih kosov njegov tovor skoraj v celoti ohranil in to skoraj nedotaknjen. Dostop do motorjev in tovornjakov v trupu ladje je zahteven, zato je potop primeren predvsem za bolj izkušene.

V ladji so našle zavetje številne jate rib, ponekod pa so jo že obrasle korale. Leži na globini 30 metrov, zaradi močnih vetrov in tokov pa je sidranje povsem nemogoče. Vse potapljaške ladje se z vrvjo navežejo na potopljeno ladjo.

Kako tja: z letalom do Šarm el Šejka

Thistlegorm, Egipt


View Potapljaški raji in a larger map

Foto: Andrej Voje


View Potapljaški raji in a larger map

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri