Red Bull Air Race 2016: Peter Podlunšek na sredini lestvice najboljših pilotov na svetu!

Red Bull Air Race 2016: Peter Podlunšek na sredini lestvice najboljših pilotov na svetu! (foto: Red Bull) Red Bull
25. 4. 2016

Če bi Petra Podlunška, najboljšega slovenskega akrobatskega pilota in enega redkih Slovencev, ki mu je uspel preboj v najvišji razred motošportne serije, pred letošnjo sezono vprašali, kje na lestvici se vidi, bi mirno odgovoril, da na dnu.

Petru Podlunšku pa je uvrstitev na sredino lestvice najboljših 14 pilotov na svetu uspela že na njegovi drugi dirki.

Na svoji drugi dirki v razredu Master svetovnega prvenstva Red Bull Air Race se je Peter Podlunšek prebil v elitni krog Round 8 in prvič osvojil dragocene točke. Še šest dirk do konca sezone.

Druga postaja svetovnega prvenstva Red Bull Air Race 2016 je bila najbližje domačemu kraju Petra Podlunška, ki je priložnost ob podpori oboževalcev in družinskih članov kljub sneženju odlično izkoristil. Z nastopom na šele svoji drugi dirki v razredu Master je premagal Španca Juana Velardeja, ki je zmagal na sobotnih kvalifikacijah. V krogu Round 8 je Podlunška premagal Nigel Lamb, nekdanji svetovni prvak. Podlunšek je dirko končal na osmem mestu in v skupnem seštevku je trenutno na desetem mestu s 3 točkami.

"Še vedno komaj verjamem. Današnji dan je bil veliko presenečenje, osvojil sem prve točke svetovnega prvenstva. Čutil sem, kako se moje letenje izboljšuje iz kroga v krog. Veselim se nastopa v Čibi in občutek imam, da bomo tam še toliko bolj tekmovalni. Danes sem več kot srečen."

Prvo sneženje med dirko svetovnega prvenstva doslej ni zaustavilo Matthiasa Doldererja pred osvojitvijo prve zmage na Red Bull Air Race v karieri, ki je bila tudi prva zmaga v razredu Master za Nemčijo v zgodovini tega bliskovito hitrega, nizko letečega športa. Kljub sunkom vetra z močjo 25 vozljev je Doldererju uspelo obvladati zahtevno progo v Spielbergu z zmagovalnim časom 56.996 in to pred množico, ki je norela za svojim favoritom, Avstrijcem Hannesom Archom, ki se je uvrstil na drugo mesto, z manj kot štirimi desetinkami sekunde zaostanka. Svetovni prvak 2014, Britanec Nigel Lamb, je končal na trdnem tretjem mestu.

Po osvojenem drugem mestu na otvoritveni dirki sezone v Abu Dhabiju prejšnji mesec je Dolderer s tokratno zmago potrdil svoje mesto med favoriti letošnje sezone in se s 27 točkami uvrstil v sam vrh skupnega seštevka. Sledi mu Francoz Nicolas Ivanoff z 19 točkami. Dolderer se je z zmago zapisal v motošport zgodovino dirkališča Red Bull Ring v Spielbergu, ki gosti Formulo 1, avgusta letos pa bo prvič po skoraj dveh desetletjih gostilo tudi MotoGP.

Peter Podlunšek

Vstopnice za vse dirke svetovnega prvenstva Red Bull Air Race 2016 – vključno z dirko v Čibi na Japonskem, 4.-5. junija – so sedaj na voljo. Več informacij in zadnje novice na www.redbullairrace.com

Rezultati razreda Master – Spielberg:

 1. Matthias Dolderer (GER),
 2. Hannes Arch (AUT),
 3. Nigel Lamb (GBR),
 4. Pete McLeod (CAN),
 5. Matt Hall (AUS),
 6. Kirby Chambliss (USA),
 7. Nicolas Ivanoff (FRA),
 8. Peter Podlunšek (SLO)
 9. Martin Šonka (CZE),
 10. Michael Goulian (USA),
 11. Petr Kopfstein (CZE),
 12. François Le Vot (FRA),
 13. Juan Velarde (ESP),
 14. Yoshihide Muroya (JPN)

Razvrstitev v skupnem seštevku:

 • Matthias Dolderer (GER) 27 točk,
 • Nicolas Ivanoff (FRA) 19 točk,
 • Hannes Arch (AUT) 12 točk, 
 • Pete McLeod (CAN) 11 točk, 
 • Kirby Chambliss (USA) 11 točk, 
 • Nigel Lamb (GBR) 9 točk,
 • François Le Vot (FRA) 9 točk,
 • Matt Hall (AUS) 8 točk,
 • Michael Goulian (USA) 6 točk,
 • Peter Podlunšek (SLO) 3 točke,
 • Yoshihide Muroya (JPN) 3 točke,
 • Martin Šonka (CZE) 2 točki, 
 • Juan Velarde (ESP) 1 točka, 
 • Petr Kopfstein (CZE)