Red Bull Flugtag v Ljubljani 16. junija!

15. 6. 2012 Promocijsko sporočilo

Važno je sodelovati, ne zmagati, pravijo ljubitelji pilotiranja doma narejenih letalnih naprav, ki se bodo to soboto na tekmovanju Red Bull Flugtag zapodili nad Ljubljanico. Večine tako pretirano ne vznemirja niti novica, da so v Nemčiji pred dnevi znova popravili svetovni Flugtag rekord in mejo najdaljšega poleta iz dobrih 63 prestavili na skoraj 70 metrov.

Red Bull Flugtag seveda ni le lovljenje rekorda. Takmovanje od udeležencev zahteva več kot le dober polet.

Letalna naprava mora biti hkrati umetniška stvaritev in dobro letalo, skrbno izdelan in zanimiv nastop ekipe pa prinese še dodatne točke. Te deli pet-članska žirija, ki s kompetencami sega na vsa omenjena področja in skrbi, da na Red Bull Flugtagu lahko zmaga tudi naprava, ki leti manj metrov, kot jih pade. No, vsaj teoretično.

Polet z umetniškim vtisom je najboljši!

Med ekipami, ki se te dni že pospešeno pripravljajo na nastop, najdemo dve vrsti ... in tretjo, ki je nekje vmes. Kar nekaj je tistih, ki stavijo na najdaljši polet in jih seveda zanima tudi svetovni rekord. Njihove naprave so pravi letalski prototipi in niti Red Bullovim inšpektorjem ne dovolijo preblizu, da ne bi videli preveč! Na drugi strani so tisti, ki pravijo, da bodo zagotovo leteli, ampak še ne vedo pod kakšnim kotom in koliko sekund.

Imajo najlepše, najbolj izvirne in najbolj umetniško navdahnjene letalne naprave ter ekipo, ki bo pripravila neverjetno predstavo. Njihove naprave pozna že pol Slovenije, vsekakor pa domača vas. So glasni in se radi pokažejo. Žur pri njih zagotovo bo!

Tistih vmes je verjetno največ. So realni in na račun letenja svojim napravam radi dodajo kakšno kreativno, a manj koristno rešitev. Prepričani so, da brez preletenih metrov nad Ljubljanico ne bo uspeha, zato največ vseeno stavijo na letalne sposobnosti svoje stvaritve. Za vsak slučaj pripravljajo še veliko predstavo, ki bo poskrbela za umetniški vtis in prinesla nekaj manjkajočih točk v primeru prehitrega pristanka. Na skrivaj, seveda!

Žirija bo imela težko delo

Žiranjte bodo nedvomno garali, zato je dobro, da so med njimi takšni, ki imajo s sojenjem že bogate izkušnje. Štiri vam lahko že zaupamo.

Slovenskim letalcem bodo na ljubljanski Špici sodili divji smučar, akrobatski pilot, nadzornica zračnega prometa in glasbenica. Prvima dvema je bilo že velikokrat sojeno, na športnih prizoriščih seveda, nadzornica o usodi letal in njihovih poteh odloča skoraj vsak dan, glasbenica pa je pred kratkim strogo sodila slovenskim pevskim talentom in dobro ve kdaj gre kdo previsoko in kdaj prenizko.

Tina Marinšek, Maša Jeraj, Peter Podlunšek in Filip Flisar sedaj čakajo le še svojega petega kolega ali kolegico. Tudi organizatorji so namreč natančni in v žirijo ne povabijo kar vsakogar. Kdo bo, bomo morda izvedeli šele 16. junija.

Tik pred Ljubljano je padel nov svetovni rekord

Pri Red Bullu so pred nekaj dnevi zakoličili novo najdaljšo znamko v Red Bull Flugtag poletih.

Prejšnji rekord je držal ameriški Minneapoolis, a njihovih 63 metrov in nekaj centimetrov je posekal pilot, ki je v nemškem Mainzu poletel celih 69,79 metrov.

Naprava je sicer precej spominjala na jadralnega zmaja, a žirija je ocenila, da je v okvirih pravil. Svetovni rekorder sicer ni zmagal, saj mu je zmanjkalo točk za kreativnost. V Ljubljani tako ciljamo na čistih sedemdeset ali več, seveda z veliko izvirnejšo napravo od nemške!

Poglejte kako je bilo v Mainzu!

Red Bull Flugtag v Ljubljani ...

... se bo zgodil 16. junija. Vzletna ploščad bo postavljena na Špici in bo segala nad Ljubljanico. Naprave in piloti bodo pristajali v vodi. Ekipe bodo svoje mojstrovine sicer na ogled postavile ob 12h, ob 16h pa se bo v zrak pognalo prvo doma zgrajeno letalo.

Pa še priložnost za tiste, ki so na ljubljanskem Flugtagu želeli nastopiti, pa se jim ni uspelo kvalificirati: Če bi bili še vedno radi del letalne ekipe na Red Bull Flugtagu, naj poiščejo HP/AMD banner na internetni strani redbullflugtag.si. Banner jih bo pripeljal do priložnosti, da postanejo član HP/AMD letalne ekipe.

Nagradni natečaj traja do 12. junija, več pa si preberite tukaj.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri