Aerobika, plesna aerobika

10. 1. 2007

Poglejmo si plesno aerobiko: začnemo s postopnim ogrevanjem telesa, da ga pripravimo za vadbo in preprečimo poškodbe. Temu sledi aerobni del, ki je sestavljen iz različnih gibalnih dejavnosti: hoje, teka, različnih kombinacij plesnih korakov. Te so lahko bolj ali manj koordinacijsko ali ritmično zahtevne. Glede na izbor se naučiš novih plesnih korakov in uživaš v glasbi. Latino, jam, hiphop, funk, street dance, orientalska? Vse je odvisno od tebe!

Bodi aktivna z nami in se nam pridruži, kajti aerobnemu delu sledijo krepilne vaje. Na slikah si oglej položaj in začni. Te vaje izvajamo ogreti, število ponovitev pa prilagodimo našemu telesu in fizični kondiciji. Na koncu si vedno privošči raztezanje in sprostitev mišic, ki so bile aktivne. Tako se izognemo zakrčenosti in bolečinam v mišicah.

Poigraj se s svojim telesom, bodi aktivna, predvajaj si glasbo, uporabi plesne korake in svojo domišljijo … Ogrej svoje telo in se prepusti ritmu.

Vaje

Vse vaje, ki so simetrične, vedno ponovimo tako na desni kot na levi strani telesa.

Razteg diagonale

Začetni položaj: spusti se na vse štiri, dlani položi pod ramena, hrbet je raven.

Akcija: počasi iztegujemo nasprotni si roko in nogo do višine ramen oziroma hrbta. Glava je v podaljšku hrbtenice, zato pogled usmerimo v tla. Počasi se vrnemo v začetni položaj in ponovimo.

Dvig trupa in zgornje noge

Začetni položaj: ležimo na boku, telo je zravnano. Zgornjo roko postavimo za tilnik.

Akcija: počasi dvigujemo trup in zgornjo nogo, stisnemo stranske trebušne mišice, noga je iztegnjena in telo je še vedno zravnano. Zadržimo in se počasi nadzirano vrnemo v začetni položaj.

Dvig iztegnjene ali pokrčene noge

Začetni položaj: ležimo na trebuhu, telo je iztegnjeno, roki pokrčimo in čelo položimo na dlani.

Akcija: nogo napnemo in dvignemo od tal. Gibanje izvedemo le v smeri navzgor, zgornji del trupa ostane sproščen. Počasi, ne sunkovito izvedemo akcijo ter vrnemo nogo v začetni položaj.

Različica: nogo v kolenu pokrčimo in jo potem počasi dvigujemo in spuščamo nazaj. Pri tem je peta najvišje, gib pa usmerjen proti stropu.

Razteg: odklon

Desno nogo zadaj prekrižamo in jo postavimo na tla. Sprednja noga naj bo stojna.

Desno roko raztegnemo proti nebu in odklonimo vstran. Položaj zadržimo in sproščeno dihamo.

Še nekaj o dihanju

Pri vseh krepilnih vajah ob večjem naporu izdihujemo in si z dihanjem uravnavamo enakomerno izvajanje gibov. Pri raztezanju pa vedno globoko in sproščeno dihamo ter sprostimo svoje telo!

Do naslednjič: BODITE AKTIVNE! ! !

Urška Hafner