Alen Kobilica: Uspeh je odvisen od tega, koliko vanj verjameš

Alen Kobilica: Uspeh je odvisen od tega, koliko vanj verjameš (foto: Anže Furlan) Anže Furlan
29. 4. 2013

Nikoli mu ne zmanjka življenjske energije in ciljev. Tokrat se bo Alen Kobilica preizkusil v eni izmed najtežjih disciplin - triatlonu. Tam bo z njim tudi spremljevalec, ki bo ob Alenu plaval, tekel in kolesaril.

Pri prvih dveh disciplinah je med njima edina povezava nekaj centimetrov dolga vrv, kolo pa je posebej prilagojeno tako, da na njem lahko sedita oba.

Tako je pred dnevi prvič preizkusil prvo tekmovalno tandemsko cestno kolo v Sloveniji, ki je bilo v Italiji po meri narejeno posebej zanj in njegovega sotekmovalca Petra Harnolda. Cene tovrstnih koles se gibljejo okoli nekaj tisoč evrov, kar je v primerjavi z drugimi 'specialkami' razmeroma poceni, saj nekatere cene dosegajo tudi petmestne zneske.

"Čeprav v resnici tekmujem le jaz, sva na kolesu dva, spremljevalec sedi spredaj, jaz pa poganjam kolo za njim, in čeprav imava oba noge v pedalih, je veriga samo ena. Tako pedale vrtiva oba, vendar je sistem prilagojen tako, da se ne moreva izmenjavati, torej nihče izmed naju vmes ne more počivati. On je odgovoren za nadzor in ohranjanje smeri, prilagajanje prestav in zaviranje, jaz pa sem nekako gonilna sila kolesa," razloži Alen, ki se že veseli, da ga bo lahko preizkusil tudi na najpomembnejšem tekmovanju v njegovem življenju.

Alen Kobilica, priprave na paraolimpijske igre 2016

Čeprav evropska in svetovna prvenstva potekajo že zadnjih 15 let, se bo paratriatlon kot olimpijska disciplina prvič izvedel na paraolimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Ker gre za tri izredno atraktivne športe, združene v enega, je zanj veliko zanimanja, tudi zato, ker je sama izvedba vse prej kot preprosta.

Uradno se mu reče sprint triatlon, ki je sestavljen iz 750 metrov plavanja, 20 kilometrov kolesarjenja in pet kilometrov teka. Pogoj za tekmovalca je, da ga skozi vse tri discipline spremlja isti sotekmovalec, ki mora biti enakega spola in nacionalnosti.

Pri plavanju sta pri gležnjih povezana z meter in pol dolgo vrvjo, ki mora biti ves čas enakomerno napeta, saj ne plavajo v bazenu, temveč na jezeru ali morju, kjer je njegova funkcija držanje smeri do boje.

"Sam moram biti ves čas pozoren, da vrv ostaja napeta, saj v nasprotnem primeru vem, da plavam preblizu ali pa stran od njega. Na kolesu sediva drug za drugim, pri teku pa imava 30 centimetrov dolgo vrv vsak v svoji roki in tako ves čas tečeva tesno drug ob drugem, da se tako rekoč drgneva z nadlahtjo. Glavno pri vsem tem je to, da mora biti moj spremljevalec vsaj tako hiter ali pa malce hitrejši od mene, ravno zato, da lahko dobim svoj realni čas. Če bi bil zraven mene svetovni prvak v plavanju, ki bi ga moral nato pri teku vleči za seboj, to ne bi pokazalo dejanskega stanja."

Prav zato sta konec minulega leta skupaj z njegovim trenerjem plavanja Grego Nahtigalom primernega spremljevalca iskala samo med triatlonci in ga na koncu našla med desetimi najboljšimi v Sloveniji.

"Peter je bil nad sodelovanjem z mano navdušen, zato sva se polna energije in zanosa podala v to skupno zgodbo. Že nekaj časa trenirava skupaj, tako da se počasi navajava, vseeno pa je občutek na tekmovanju popolnoma drugačen, ko je okoli tebe množica drugih športnikov. Pri nas, ki ne vidimo, ni nič kaj drugače kot pri navadnem triatlonu, na startu prav tako vladata gneča in prerivanje."

Alen verjame v svoje telesne sposobnosti, veliko spodbudo pa mu dajejo uspehi, sploh kadar mu uspe preseči osebni rekord. Pred kratkim je na Nizozemskem v plavanju postavil kar dva.

"Cilje si postavljam sproti. Zlasti pri ljudeh, kot sem jaz, ki ne vidimo konkurence, je cilj od sebe dati svoj maksimum in preseči prejšnji rezultat. Mislim, da je to glavna motivacija pri vseh športnikih."

Slepota ga ne ovira

Čeprav se v zadnjem letu resneje posveča športnim izzivom in pripravam na paraolimpijske igre v Braziliji, pa ni pozabil na druge obveznosti in poslovne priložnosti v svojem centru Vidim cilj, kjer sodeluje z otroki, prav tako pa še vedno uspešno vodi svojo modno agencijo Alen Kobilica Models in podjetje za zdravo prehrano Proorganika.

Tako v zadnjih treh letih, ko se je njegovo življenje zaradi slepote popolnoma spremenilo, ni opustil stvari, ki so mu dajale zadovoljstvo pred boleznijo, in čeprav so vmes prišli tudi slabi trenutki, ni dopustil, da bi to vplivalo na njegove cilje, ki so vse prej kot nizki.

Napisala Anja Kontrec, foto Anže Furlan