Bohinj Outdoor Festival 2017: Vsi športi na prostem združeni na enem mestu

Bohinj Outdoor Festival 2017: Vsi športi na prostem združeni na enem mestu (foto: Mitja Sodja) Mitja Sodja
21. 6. 2017

V sklopu prvega večdnevnega gorsko-kolesarskega tekmovanja v Sloveniji Trans Julius bo zadnji vikend v juniju potekal tudi Bohinju Outdoor Festival. Preizkusili se boste lahko v številnih športih na prostem.

Na enem mestu se boste obiskovalci lahko preizkusili v vseh športih na prostem, s katerimi si lahko popestrite poletne počitniške dni:

 • gorsko kolesarjenje,
 • pohodništvo,
 • vožnje s kajaki,
 • rafti in
 • supi,
 • plezanje in
 • zip-line,

vodniki in inštruktorji posameznih športov pa bodo poskrbeli tudi za izobraževanje in varnost.

Ekipa Zavoda za spodbujanje gorskega kolesarstva Trans Julius, ki organizira prvo večdnevno gorskokolesarsko tekmovanje Trans Julius in povezuje pet alpskih destinacij (Kranjska Gora, Bohinj, Dolina Soče, Cerkno, Škofja Loka), želi z Bohinj Outdoor Festivalom športe na prostem približati tako najmlajšim kot tudi tistim, ki že (pre)dolgo zbirajo pogum, da bi se preizkusili v športih, ki nagrajujejo z neverjetnimi razgledi in naravnimi lepotami, ki jih ponujajo Julijske Alpe.

"Športne aktivnosti na prostem so tiste, ki si jih po eni strani lahko privoščimo kadarkoli glede na vremenske razmere ter naše znanje in izkušnje, hkrati pa zahtevajo veliko spoštovanje do narave in odgovornosti do naših fizičnih zmožnosti. Z Bohinj Outdoor Festivalom želimo ljudem prestaviti te športe na način, da se jih bodo lotevali tako, da bodo v njih lahko maksimalno uživali. Vodniki in inštruktorji so tisti, ki so običajno velika zakladnica znanj in izkušenj, čeprav se precej malo ljudi poslužuje vodenih pohodniških in kolesarskih tur. S tem pa nastajajo večja tveganja, da bomo prikrajšani za užitek," pojasnjuje razloge za tovrstno povezovanje športov na prostem Vesna Stanić, vodja prireditve Bohinj Outdoor Festival in gorsko-kolesarske prireditve Trans Julius.

Trans Julius 2017

Program tekmovanja Trans Julius in Bohinj Outdoor Festivala:

Četrtek, 22. junij 2017, Cerkno: nočna etapa gorsko-kolesarskega tekmovanja Trans Julius in otvoritev tekmovanja z glasbenim večerom Jazz Cerkno.

Petek, 23. junij 2017, Most na Soči: 1. celodnevna etapa gorsko-kolesarskega tekmovanja Trans Julius.

Petek, 23. junij 2017, Bohinj, ob 20. uri (Kamp Danica, vstop prost): večer filmov na prostem: Crossing Iceland (film Jureta Breceljnika) Deathgrip (gorsko-kolesarski film leta 2017)

Sobota, 24. junij 2017, Bohinj in Soriška planina:

 • Soriška planina: 2. celodnevna etapa gorsko-kolesarskega tekmovanja Trans Julius (vzpon na Soriško planino in spust v Podbrdo)
 • Bohinj Outdoor Festival (10:00-20:00, Kamp Danica/Bohinjska Bistrica) brezplačne aktivnosti športov na prostem
 • Trans Julius zabava (od 20. ure dalje, Kamp Danica/Bohinjska Bistrica): koncert folk-rock skupine Čedahuči

Nedelja, 25. junij 2017, Bohinj in Vogel:

 • 3. celodnevna etapa gorsko-kolesarskega tekmovanja Trans Julius na Vogel
 • Bohinj Outdoor Festival (10:00-18:00, Kamp Danica/Bohinjska Bistrica) brezplačne aktivnosti športov na prostem
 • Podelitev nagrad zmagovalcem Trans Juliusa: 16:00 (Kamp Danica, Bohinjska Bistrica)
O Trans Juliusu:

Trans Julius je prvo večdnevno gorsko-kolesarsko tekmovanje v disciplini enduro, ki povezuje 5 destinacij slovenskih Alp. Julijske Alpe kot osrednje prizorišče dogajanja so največja gorska skupina v Sloveniji, ki ustvari tretjino nočitev v slovenskem turističnem prostoru. Gorsko kolesarstvo velja za enega tistih športov, ki prinašajo največjo dodano vrednost v aktivnem turizmu, hkrati pa je ponudba aktivnosti skromna. Posebnost Trans Juliusa je tudi v tem, da povezuje lokalno kulinariko s športom, saj tekmovalci po posamezni etapi ne dobijo klasične testeninke, temveč tipično lokalno jed, kot so za Cerkno žlikrofi z golažem, za dolino Soče tolminska frika in štruklji za Bohinj pa bohinjski koruzni žganci in zelje s kranjsko klobaso s poreklom Bohinjsko.

Trans Julius

Dodatne informacije:

 • www.trans-julius.com in
 • www.trans-julius.com/bohinj-outdoor-festival

Foto: Mitja Sodja, foto-bohinj.com