Dejan Zavec - septembra ga čaka nova borba

Dejan Zavec (foto: Zakop, Sašo Radej) Zakop, Sašo Radej
20. 6. 2012

Poletje bo za našega boksarskega šampiona Dejana Zavca vse prej kot ležerno, namesto poležavanja na plaži se bo potil v telovadnici, vseeno pa si bo vmes vzel vsaj nekaj dni za počitek in družinsko uživanje ob morju.

Septembra ga čaka nova borba

Vseeno pa si je vzel čas in kot ambasador akcije Dan z mojim športnim junakom sobotno popoldne preživel v otroški družbi. Tako kot hčerki Ivono in Tijo želi najmlajše spodbujati, da bi več časa kot doma preživeli v naravi.

"Čeprav sam prihajam iz krogov profesionalnega športa, ne pozivam otrok, naj vsi postanejo športniki na najvišji ravni. Moj glavni cilj je prenašati sporočilo, predvsem staršem, da naj bo kultura gibanja sestavni del vzgoje, saj šport in aktivnost prinašata uspehe v življenju, tako na področju motoričnih sposobnosti kot tudi boljše kakovosti življenja," je odločitev za sodelovanje obrazložil Mr. Simpatikus, ki tudi s svojima hčerkicama, petletno Ivono in štiriletno Tijo, ter ženo Natašo poskuša preživeti čim več časa na prostem.

"S tem projektom želim doseči predvsem otroke, ki v tej začetni fazi življenja nimajo takšnih možnosti gibanja v naravi, zlasti če živijo v večjih mestih. Prav ti bi morali pogosteje obiskovati ustanove, ki bi jim pomagale pri tem. Mi imamo večjo srečo, saj živimo na deželi in imamo naravo tako rekoč na pragu doma. Tako se med tipičnimi igračami najinih deklet velikokrat znajdejo tudi drevesa, kolesa, trava, njiva in podobno. Seveda je plezanje po drevesih zelo zabavno, vendar je pomembno, da otroka naučimo, kako lahko to počne varno."

Operacija je preteklost

Dejan bo poletne mesece bolj kot družini moral posvetiti treningom, saj ga čez nekaj mesecev čaka nov boksarski dvoboj. Podrobnosti še ne pozna, prav v teh dneh je v Nemčiji, kjer bo izvedel nadaljnje informacije o lokaciji in nasprotniku. Za zdaj kaže, da se bo boril konec poletja, torej po končanih olimpijskih igrah, ki so ta hip v ospredju.

"Sprva se je veliko ugibalo tudi o julijski borbi, vendar moja roka še ni bila tako dobro pripravljena, da bi lahko izpeljal kakovostne priprave," je povedal Dejan, ki je marca prestal operacijo komolca, zaradi česar je moral prekiniti intenzivne treninge.

S podobnimi težavami se je spopadal že prej, ko so ga pestile poškodbe levega komolca. Poškodba desnega komolca je bila vse prej kot nedolžna, saj je bila ekstenzija zaradi prostega delčka hrustanca v sklepu izjemno omejena, kar bi v najslabšem primeru lahko pomenilo tudi njegovo predčasno upokojitev, če bi naredil kakšen napačen gib. Poseg je bil zato bolj zahteven, kot so pričakovali, posledično pa tudi samo okrevanje.

"Lahko sem samo srečen in hvaležen, da se je poškodba pozdravila in da lahko nadaljujem priprave, za to je seveda najbolj zaslužen dr. Oskar Zupanc." Dejan se zaveda, da so poškodbe sestavni del vsakega športa, zato je občutek, da bi lahko čez noč postal invalid ali pa bi moral zaradi poškodbe svoje boksarske rokavice za vedno obesiti na klin, vseskozi prisoten.

"Nekatere poškodbe moraš vzeti v zakup, saj veš, da se bodo zgodile, vseeno pa lahko samo upaš, da ne bodo dolgotrajne in usodne. Sam verjamem v neko poslanstvo na Zemlji in v to, da se vse stvari zgodijo z razlogom; na to sami ne moremo vplivati, seveda pa se bom v trenutku, ko mi bodo grozile trajne zdravstvene posledice, odločil pravilno in se jim bom predčasno izognil."

Napisala Anja Kontrec, foto Zaklop, Sašo Radej