Tai chi chuan

Tai chi chuan (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
3. 1. 2011

Tai chi chuan je starodavni gibalni ritual kitajskega izvora. Današnjo podobo je dobil po dolgotrajnem razvoju. Prepoznamo ga po (največkrat) počasnem, nežnem in nihajočem skoraj hipnotičnem gibanju.

V začetku je bil tai chi chuan povsem borilna veščina. V časih, ki so bili bolj naklonjeni razmišljanju o življenju, se je preoblikoval v učinkovito zdravilno veščino. Ves ta čas se je ohranila tradicionalna metoda izvedbe, ki poudarja dihanje in občutek za čas. Izvajalec pri tem sodeluje s celim telesom, katerega izraz se mora skladati z njegovim duhom.

Znanje in razpoloženje izvajalca je usmerjeno v vsak najmanjši gib. Vaja počasi prebuja znanje, ki se nabira v telesnem tkivu in sprošča v tisoč odtenkih. Gre za podoben proces kot pri sadnem drevesu, ki se razvija počasi in iz zemlje črpa sok, s katerim hrani svoje sadeže, da dozorijo in dobijo vsak svoj okus, barvo in vonj. Morda bi bilo prav, če bi veščino tai chi chuan poimenovali kar gibalna harmonija.

Naravno gibanje

Gibi so naravni, če so pri tem vsi sklepi na telesu sproščeni, če ne zadržujemo sape in če za gibanje ne potrebujemo dodatne moči. S takim gibanjem ne samo oblikujemo mišice in topimo odvečno maščobo, povečamo učinkovitost srca in pljuč ter nižamo količino sladkorja v krvi, temveč dosežemo tudi večjo zavest sedanjega trenutka. Znano je, da se um na vadbo odziva podobno kot mišice. Z vadbo se krepi in ohranja jasnost.

Učinki na telo in um

Z vadbo tai chi chuana ugodno vplivamo na samozavest, vztrajnost, borbeni duh, koncentracijo, samoobvladovanje, sproščanje, ravnotežje, pravilno telesno držo, koordinacijo, gibanje, gibljivost, dihanje itd. Pri tem sta um in telo ves čas med seboj tesno sodelujeta po vodilu: um je poveljnik in telo mu služi. Več kot zmoremo, samozavestnejši smo in posledično, sprejemamo še večje izzive.

Vadba je zdravilna

Z vadbo tai chi chuana si izboljšamo zdravje in se obvarujemo pred vsakodnevnimi stresi. Stres lahko razumemo kot neuravnoteženo stanje naših čustev in uma, ki se v telesu pokaže kot bolezenski znak (npr. visok pritisk). S tai chi chuanom pa z gibalnimi vajami vzpostavljamo potrebno notranje ravnovesje. Učinki se kažejo tudi navzven.

Tako lahko odpravljamo različne razvade, kot sta slaba drža in zakrčenost. Izboljšamo si gibljivost in občutek za ravnotežje. Vse skupaj znatno vpliva na naše dobro počutje. Zakrčene mišice, toge kite in vezi ter posledično zmanjšana gibljivost v sklepih in hrbtenici nas z leti vse bolj in bolj omejujejo. Intenzivna športna vadba prej povzroči pretirano obrabo sklepov in dodatne bolečine kot pa odpravo omenjenih težav.

Z vadbo tai chi chuana pa omenjene težave ne samo blažimo, temveč jih tudi zdravimo, tako da mišice, vezi in kite ohranjamo gibke in prožne. V čem je »skrita« skrivnost? Skrivnost je v raztezanju in sproščanju. Znebiti se moramo nepotrebnih napetosti v telesu. Silo mišic je potrebno nadomestiti z umom. Gibanje, ki vključuje telo v celoti, mora postati zavestno in usklajeno z dihanjem. Dihanje pa naredimo naravno, lahkotno in globoko.

Gibi kot posnemanje

Vse kretnje v tai chi chuanu so več ali manj posnemanje borilnih gibov. Borilna upodobitev posameznega giba nam vsak gib veliko bolj podrobno razloži. Opremljeni s takšnim znanjem pa ne samo odpravljamo odvečne in nepotrebne gibe, temveč h gibanju pristopamo tudi z logiko in ustvarjalnostjo. Ker pa formo vadimo brez nasprotnikov in si nasprotnike samo domišljamo, lahko izkoristimo to možnost tudi za globoko koncentracijo in osredotočenje na vadbo.

Kaj mora vedeti začetnik?

Začetnik mora imeti voljo do dela in željo naučiti se česa novega. Zato ne potrebuje nobenega predznanja. Biti pa mora potrpežljiv in si za svoj napredek ne sme postavljati nobenih omejitev in časovnih rokov. Vaditi mora redno in zaupati vase in v svojega učitelja. Prvo leto vadbe je največkrat namenjeno navajanju na rednost, zato, da tai chi chuan, ki ga lahko primerjamo z našo novo navado, za nas postane nepogrešljiv.

Ker pa so stare navade navadno močnejše od novih (nove pogosto hitro opustimo), je vztrajnost posameznika pri tem ključna. Naučiti se mora slediti vodilu: hiti počasi. Je že tako, da se do pomembnih stvari v življenju se ne moremo dokopati le s pomočjo bližnjic.

Nekateri iščejo smisel vadbe tai chi chuana edino v osvajanju novih in novih form, vse premalo pa se ukvarjajo sami s sabo. Zato želim poudariti, da samo znanje tai chi chuana ne sme biti končni cilj treniranja, temveč je lahko le sredstvo, s pomočjo katerega najdemo pot do sebe.

Za koga in kako pogosto?

Tai chi chuan je primerna vadba za ženske in moške vseh starosti. Pomaga izpolnjevati težnjo po zdravem načinu življenja, in sicer vpliva na dobro kondicijo, primerno telesno težo in, posledično, na dolgo življenje. Vse to pa zaradi tega, ker nima nikakršnih omejitev: je enostaven za učenje in primeren za vsakogar v vseh starostnih obdobjih.

Kot pri drugih veščinah, tudi pri tai chi chuanu velja načelo, da vaja dela mojstra. Vse, kar bomo vložili v vadbo, se nam bo čez čas obrestovalo v čudovitih občutkih zdravja in vitalnosti. Večji ko bo naš vložek, večji bo končni dobiček. Samostojno ga lahko vadimo zjutraj, takoj ko vstanemo, in zvečer preden gremo spat. Tistim, ki vadijo v skupini priporočamo vadbo najmanj dvakrat tedensko.

Kje se lahko spoznate s to veščino?

V Sloveniji je kar nekaj možnosti, kjer se lahko posameznik dokoplje do znanja tai chi chuana. Le pobrskati je treba po spletu. Konkretno v šoli v Črnučah (Ljubljana) bodo nove člane vpisovali v septembru, s tečaji pa začeli oktobra. Potrebne informacije bodo dostopne na spletni strani www. dojo-ancnik.si. Zainteresirani lahko pokličete tudi na 041 69 88 56 – Tone Ančnik. V ponudbi imajo še delavnice za podjetja (znebimo se stresa), strokovne seminarje ter skupinsko in individualno vadbo.

V videovadnici si oglejte osem enostavnih vaj: brokat iz osmih kosov – PA TUAN CHIN.

Borilne veščine in šport

Ker trening borilnih veščin ugodno vpliva na športnikovo samozavest, agresivnost, vztrajnost, koncentracijo, vključevanje vseh psihofizičnih sposobnosti v zelo kratkem času, in ne nazadnje tudi na pravilno telesno držo, so borilne veščine zanesljivo dobra izbira.

Nekatere med njimi, kot so na primer karate, boks in judo, so primernejše za športnike, ki si želijo povrniti samozavest ali spodbuditi agresivnost, medtem, ko si lahko s tai chi chuanom na primer obnovijo moči (tudi po poškodbi), umirijo um ali izboljšajo koncentracijo. Z njimi lahko treniramo tako tehnike umirjanja, aktivacije in koncentracije.

V tai chi chuanu in  v borilnih veščinah nasploh je nakopičeno veliko potrebnega znanja, ki lahko koristijo vsem športnikom, ne oziraje se na šport, s katerim se ukvarjajo.

Delavnica: 50 razlogov za Tai chi chuan – 50 razlogov za šport

Promocijsko predavanje in delavnica "50 razlogov za Tai-chi – 50 razlogov za šport " s Tonetom Ančnikom bosta potekala 4. januarja 2011, ob 18. uri v prostorih Fakultete za šport.

Priporočeno oblačilo na delavnici: trenirka in copati za dvorano
Trajanje: 3 ure (2 x 1,5 ure)

Več ...

Besedilo: Tone Ančnik, mojster tai chi chuana in avtor knjige z naslovom Tai chi chuan – uresničimo svoje sanje.

Fotografije: Primož Predalič

Značke: chi chuan Tai