EuroBasket 2017: Košarkarji Slovenije so evropski prvaki! (foto in video)

EuroBasket 2017: Košarkarji Slovenije so evropski prvaki! (foto in video) (foto: Profimedia) Profimedia
17. 9. 2017

Slovenija je na nogah, slovenska košarkarska reprezentanca je na evropskem prvenstvu 2017 osvojila zlato medaljo, potem ko je v finalu v Istanbulu s 93:85 premagala Srbijo.

Slovenski košarkarji se niso ustrašili zgodovinske priložnosti. Zgrabili so jo z obema rokama. Če je bila tekma zgodovinska, je bila zlasti druga četrtina za anale, za košarkarske sladokusce in za v učbenike.

Ja, Sloveniji so se uresničile sanje, osvojila je prvo medaljo v članski konkurenci. Do nje je prišla brez poraza, dobila je torej vseh devet tekem, kar doslej ni uspelo še nobeni reprezentanci, odkar je Fiba evropska prvenstva razširila na štiriindvajset ekip.

Slovenija je hkrati najmanjša država z zlato medaljo na EP od leta 1935 dalje in petnajsta država, ki je postala evropski prvak.

Največji uspeh slovenskega ekipnega športa v vsej njeni zgodovini je v dvorani Sinan Erdem proslavilo okoli 7.000 Slovencev, zmaga pa je tudi v domovini in med Slovenci drugje po svetu sprožila val ekstaze. Ljudje so noreli od navdušenja, se objemali in skakali, plesali in vriskali. In to zelo, zelo dolgo v noč.

Reprezentanca Slovenije se bo v domovino vrnila v ponedeljek popoldan, ljubitelji športa pa jo bodo lahko pozdravili zvečer na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Dva Slovenca v idealni postavi!

Ekipni uspeh sta dopolnila še kapetan Goran Dragić, ki je bil izbran za najkoristnejšega igralca prvenstva (MVP), in Luka Dončić, ki je bil uvrščen v prvo peterko prvenstva. V njej je seveda tudi Dragić ter Rus Aleksej Šved, Srb Bogdan Bogdanović in Španec Pau Gasol.

Goran Dragić in Luka Dončić