5 razlogov, zakaj je vredno ujeti sončni vzhod na Šmarni gori

5 razlogov, zakaj je vredno ujeti sončni vzhod na Šmarni gori (foto: DDD) DDD
13. 3. 2021

Morda se ne sliši ravno sanjsko, da mora človek vstati iz mehke, tople postelje, ko zunaj še vladata temna noč in popolna tišina, a v resnici je nagrada čudovita kot najlepše sanje. Zakaj bi človek ugasnil budilko, če lahko že zjutraj naredi nekaj zase, napolni pljuča s kisikom in doživi naravo v vsej popolni lepoti.

Torej, če še vedno niste prepričani, da bi si navili uro za 5. uro zjutraj in ujeli sončni vzhod na Šmarni ali kateri drugi gori, naj vas prepričamo z svojimi spoznanji.

 1. Spokojnost
DDD

Narava je zjutraj spokojna, mirna. Lahko slišite, kako se med seboj pogovarjajo ptice, ki te dni že močno čutijo pomlad, a gozd je tih in spokojen. Dejstvo je, da sončne vzhode, posebno pozimi in spomladi, ko zgodnjo uro spremlja še neprijeten mraz, ujame veliko manj ljudi, zato boste lahko popolnoma uživali.

No, Šmarna gora je sicer res fenomen, ki na vrh vsako jutro privabi veliko Ljubljančanov, a vseeno na njej vlada mirna, dobra energija. Spokojnost jutra vas bo spremljala še ves dan, ki ga boste zaradi zgodnjega bujenja zagotovo končali prej kot običajno.

2. Lepe fotografije
DDD

Če imate radi lepe fotografije, potem morate ujeti sončni vzhod. Fotografije sončnega vzhoda na Šmarni gori so zdaj postale že prav legendarne, a morda se vam posreči tista najlepša, še nikoli posneta. In ne verjemite govoricam lenuhov, ki nikoli ne gredo na Šmarno goro, v resnici ni take gneče, da bi bila moteča, predvsem pa so ljudje, ki ujamejo sončni vzhod, mirna in srečna druščina.

3. Zgodnji začetek dneva

Kako lahko zgrešite z zgodnjim vstajanjem? Ne morete! Trenutno je sončni vzhod tako zgodaj, da boste doma še pred uro, ob kateri bi se običajno zbudili. In tudi če greste od doma ob 6. uri, ko se zaključi policijska ura, boste doma vsaj do 8. ure, kar je še vedno popoln začetek, posebno, če veste, da ste že razmigani, prepoteni in polni svežega kisika.

4. Dremaš, izgubljaš, dobesedno!
DDD

 

Ste že kakšno soboto ali nedeljo vstali ob 10. uri, ker ste pritisnili na gumb "snooze", na Instagramu pa so se že vrtele fotografije in zgodbe vaših prijateljev s čudovitimi sončnimi vzhodi in romantično jutranjo zarjo. Dejstvo je, če samo ugasnete budilko in spite naprej ste vi na zgubi, ne tisti prijatelj, ki je vstal in ujel sonce, ki vzhaja.

 5. Spanje zamenjajte za spomine
DDD

Tale zadnji nauk si dobro zapomnite - čez 5, 10 let se ne boste spominjali osemurnega spanca, zato pa se boste spomnili, kako ste vstali ob pol petih, se oblekli in dobili s prijatelji, da skupaj ujamete sončni vzhod na Šmarni gori. Sem in tja se splača stopiti ven iz svoje cone udobja in ujeti neskončno lepoto narave, ki nas spomni, da nismo največji čudež na tem svetu.

Preberite še: Goriška brda: idilični svet gričev, kjer jo lahko mahnete po poteh Češnjevega cveta