Dan slovenskega športa: veste, zakaj ga obeležujemo ravno na ta dan?

Dan slovenskega športa: veste, zakaj ga obeležujemo ravno na ta dan? (foto: profimedia) profimedia
23. 9. 2021

Dan slovenskega športa ni namenjen zgolj praznovanju vrhunskih dosežkov naših izjemnih športnikov. Predvsem je praznik namenjen spodbujanju vseh nas k rednemu športnemu udejstvovanju, je spodbuda k zdravemu in aktivnemu življenjskemu slogu.

Več kot 70% Slovenk in Slovencev se dobro zaveda, da redna športna vadba bistveno prispeva k zdravju in dobremu počutju, a kljub temu stopnja telesne dejavnosti v Sloveniji upada. Še posebej je upad pospešila epidemija.

Dan slovenskega športa, ki ga je Slovenija razglasila 18. junija lani, obeležujemo ob dnevu, ko je na olimpijskih igrah v Sydneyu 2000 v čast zmagovalcem prvič zaigrala slovenska himna Zdravljica. Veslača Iztok Čop in Luka Špik ter strelec Rajmond Debevec so natanko 20 let pred prvo obeležitvijo našega novega državnega praznika postali olimpijski prvaki.

Kaj in kje se bo dogajalo?

Olimpijski komite Slovenije-Združenje športnih zvez v sodelovanju s številnimi panožnimi športnimi zvezami, Fakulteto za šport in Ministrstvom za zdravje, pripravlja osrednjo športno prireditev v ljubljanskem parku Tivoli. Ob 9. uri bodo jo bodo otvorili predsednik OKS-ZŠZ Bogdan Gabrovec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec in evropska komisarka, odgovorna tudi za področje športa, Mariya Gabriel.

Okoli 2.000 otrok, starejših in evropskih gostov se bo lahko preiskusilo v več kot 30 športnih izzivih, izmerilo svojo telesno zmogljivost in se pogovorilo o nasvetih glede zdrave športne vadbe. Ob 12. uri se bomo vsi skupaj podali na Predsednikov tek, ki bo potekal pod pokroviteljstvom predsednika Republike Boruta Pahorja.

profimedia

Nedaleč od parka Tivoli, na ploščadi pred Predsedniško palačo, bo od 10:30 otvoritev razstave Dan slovenskega športa. Kot vselej ob prazniku (z izjemo dneva spomina na mrtve) v Uradu predsednika Republike Slovenije pripravljajo dan odprtih vrat, v okviru katerega si obiskovalci lahko ogledajo prostore Predsedniške palače.

Na Blejski promenadi bo ob 19. uri potekala državna proslava ob dnevu slovenskega športa. Ob tej priložnosti bo tudi uradna otvoritev Evropskega tedna športa, ki ga gosti Slovenija kot predsedujoča Svetu EU. Evropski teden športa bo po vsej Evropsi potekal od 23. do 30. septembra.

Nekaj idej, kako proslaviti dan slovenskega športa, najdete tudi tukaj: https://danslovenskegasporta.si/