Goriška brda: idilični svet gričev, kjer jo lahko mahnete po poteh češnjevega cveta

Goriška brda: idilični svet gričev, kjer jo lahko mahnete po poteh češnjevega cveta (foto: DDD) DDD
6. 3. 2021

Goriška brda, idilični svet gričev na najzahodnejšem delu Slovenije, so najlepša spomladi, ko se vse prebuja in začnejo cveteti češnje. Brici so prelepo uredili svoje pohodniške poti in jih zares pohvalno označili, tako da se med malimi vasicami, oljčnimi nasadi in vinogradi zares ne more nihče izgubiti.

V Brdih, ki so pravljična dežela gričev, ugnezdenih na pol poti med Alpami in Jadranom, je lepo urejenih 8 krožnih peš poti, ki so poimenovane po starih briških sortah češenj.

DDD

Vsaka pot vodi po edinstveni, samosvoji, bogati, pisani in živahni naravi, polni življenja v vseh letnih časih.

DDD


Vse poti so odlično označene, lahko prehodne in dolge od 16 do 6 kilometrov ter nudijo poglede, ki segajo do morja, Alp, Furlanije in Benečije.

DDD

Večina poti se začne v vasi Dobrovo, ker pa so poti krožne, lahko začnete z izletom v kateremkoli kraju, ki je označen na poti. Sprehod po idilični pokrajini, kjer uspevajo izvrstna vina in domuje slastna briška hrana, vas bo pomiril in napolnil s pozitivno energijo.

Ekipa aktivni.si je prehodila 12-kilometrsko pot, ki se začne v vasi Dobrovo, gre peko Medane in nazaj v Dobrovo. Pot je prijetna in nezahtevna, a vseeno vzame skoraj tri ure, če ne delate veliko postankov, a si vzamete čas za fotografiranje, občudovanje lepot Brd in kakšen požirek vode.

DDD


Zemljevid poti lahko dobite na spletni strani pdbrda.si.

Še nekaj idej za izlet: Očarljivi Štanjel in prijetna Fabianijeva pot, dolga le 3 kilometre ali Stari grad Smlednik ali Vitovski hrib mimo skritega Vitovskega jezera do cerkve sv. Marije