Gorski vodnik Igor Kremser: "Hribi nas bodo počakali!"

Gorski vodnik Igor Kremser: "Hribi nas bodo počakali!" (foto: Igor Kremser) Igor Kremser
15. 4. 2020

Z gorskim vodnikom Igorjem Kremserjem, ki sicer večino svojega časa preživi v visokogorju, smo poklepetali o tem, kaj počne sedaj v času karantene. 

Igor, kaj počneš v času karentene? Na kakšen način vzdržuješ kondicijo in s čim si zamenjal alpinistične dejavnosti? 

igor Kremser

"Sam sem se zavestno odločil, da prekinem z resnim udejstvovanjem v hribih, pa ne zaradi vseh omejitev, s katerimi smo dnevno bombardirani (nisem ravno človek, ki se z največjo lahkoto drži pravil), ampak iz spoštovanja do ljudi, ki bi jih ob moji morebitni poškodbi dodatno obremenil in bi bili brez potrebe izpostavljeni.

Moramo se zavedati, da nam nihče ne prepoveduje zahajanja v naravo (trenutno sicer omejeno na našo občino). Tako da sedaj tečem in na ta način vzdržujem svojo kondicijo, pri tem pa pazim, da izbiram takšne poti, na katerih ne srečujem ljudi (oz. zelo malo). Poleg teka pa s punco hodiva na približno enourne sprehode in se zgubljava po potkah bližnjega gozda. To je pa tudi vse, kar počnem izven stanovanja. No, obisk trgovine na vsakih 10 dni, ampak to seveda ni rekreacija.

Večino dneva še vedno preživim v stanovanju. V stanovanju imam cestno kolo priklopljeno na trenažer in tudi s "kolesarjenjem" vzdržujem kondicijo. Moram priznati, da v kombinaciji s kakšnim filmom to sploh ni tako dolgočasno! Drugače pa veliko delam tudi vaje za moč. Od visenja na "fingerboardu", do dvigovanja uteži, delanja vaj za moč trupa... Na vaje za raztezanje pa redno pozabljam, vi tega ne počnite. (smeh)

Ena od stvari, ki jo še počnem, pa pri "normalnem" tempu življenja ni bilo časa zanjo, je beljenje stanovanja. Ni fizično delo, zaposli pa glavo."

Kako to misliš, da beljenje stanovanja ni fizično opravilo? 

"No, premikanje čopiča ali valčka zame ni ravno fizično opravilo."

Igor Kremser

Kaj bi sporočil vsem hribolazcem v tem času? 

"Vsi, ki na kakeršen koli način zahajamo v hribe, se moramo zavedati, da nas bodo vsi hribi počakali. Mi pa lahko ta čas namenimo temu, da se bomo tja vrnili v veliko boljši formi ter bodo zaradi tega poti manj strme in naše zadovoljstvo toliko večje."

Igorjeve aktivnosti lahko sicer spremljate na: Igor Kremser Mountain Guide

Značke: Igor Kremser