Ideja za izlet: K trem loškim gradovom

Ideja za izlet: K trem loškim  gradovom (foto: Shutterstock) Shutterstock
25. 6. 2022

Po poti, ki vodi do treh gradov, se lahko odpravite kakšno lepo sobotno ali nedeljsko popoldne. Ne vzame veliko časa, a vas bo prevzela pestra zgodovina, ki se skriva za zidovi in med ruševinami.

Do treh loških gradov vodi označena pot nad starim mestnim jedrom Škofje Loke.

Začnete jo pri Loškem gradu in nadaljujete k bližnjim ruševinam Zgornjega stolpa na Kranclju (10–15 minut hoje). Zgornji stolp velja za prvi grad na Loškem, od katerega pa so danes ostale le slikovite ruševine – ohranjeni okopi obzidja in venec osupljivo globokega nekdanjega obrambnega jarka. Na vrhu Kranclja se lahko z razgledne plošče razgledate še po okoliških hribih – Lubnik, Kamniško-Savinjske Alpe ...

Od Zgornjega stolpa teče nato pot po gozdu do prevala Kobila. Od tod pa vas bodo markacije usmerile proti gradu Divja Loka, ki stoji na strmem pobočju Lubnika. Tudi tu zdaj stoji mogočna ruševina in razveseljuje izletnike, ki se radi vrnejo in raziščejo preteklost.

Vrnete se po poti, ki pelje do naselja Vincarje, od koder ni več daleč do starega mesta, kjer ste začeli pot. Prijeten sprehod vam bo vzel približno dve uri.

Popestrite pohod z obiskom Loškega muzeja

Loški grad je dobil današnjo podobo leta 1894. Prej je na tem mestu stal večnadstropni stolp z visokim ozkim vhodom, linami namesto oken in obzidjem, ki pa ga je leta 1511, tako kot tudi Škofjo Loko in večino gradov na Kranjskem, sesul potres. Stolp (pozneje so ga dale porušiti uršulinke, ko so grad namenile za vzgojni zavod), so po potresu obnovili, v poznejših stoletjih pa dozidali z imenitnostmi velikega poslopja, ki danes od daleč naznanja veličino škofovskega mesta.

V Loškem gradu ima danes svoje prostore Loški muzej. Bogate zbirke, razporejene po nadstropjih mogočnega gradu, si je vredno ogledati. Vrnili se boste daleč v preteklost, vse do bakrene dobe. Na severozahodni zemeljski terasi sta še lep razgledni park in zametek etnografskega muzeja na prostem.

Iz knjige Loške poti avtorja Željka Kozinca

Če potrebujete dodatne ideje, obvezno preverite:
Kam na izlet? Najboljši izleti po Sloveniji za vse okuse!
 
OPOMBA!

Do dne, ko se boste podali na izlet, se lahko marsikaj spremeni. Zato vsak izlet skrbno načrtujte, poiščite dodatne informacije in/ali pokličite informacijski center. Preverite tudi vremensko napoved in stanje (planinskih) poti. Aktivnosti pa vedno prilagodite svoji psihofizični pripravljenosti in izkušenosti.