Ideja za izlet: Na Kofce na štruklje

Ideja za izlet: Na Kofce na štruklje (foto: Shutterstock) Shutterstock
6. 7. 2017

Kofce so najbolj zahodna planina na južnem pobočju Košute. Pripravite se na razgibano pot po kolovozih, skozi gozd, čez s soncem obsijane travnike … Nato pa boste sredi pašnika ugledali kočo in vrvež okoli nje.

Kako do tja?

Kar z avtobusom do Tržiča. S postaje pa severno proti staremu mestnemu jedru, mimo občinske stavbe, cerkve sv. Andreja in navzgor po poti do starega gradu. Od gradu pot vodi nad osnovno šolo. Kmalu boste prispeli do grajskega znamenja, od koder nadaljujete v smeri poti Radetzkega. Puščica vas bo usmerila mimo bližnjih vrhov: po strmi označeni poti čez Kamnitnik (873 m) in pobočje Pirman- ce (949 m), čez kolovoz na preval Kal (1112 m) in od tam po makadamskem kolovozu proti Domu na Kofcah.

Čez Kamnitnik (Kamnik, Kamnjek ali Kamnek)

Z razglednega grebena Kamnitnik pridete v gozd in se začnete spuščati, nato vas čaka zložen vzpon na Pirmance. Po razglednem travnatem slemenu se spustite do makadamske ceste, jo prečkajte in nadaljujte po širokem kolovozu do bližnjega vikenda, od koder se pot nadaljuje rahlo desno na gozdno pot, ta pa vas bo pripeljala na kolovoz. Po tej poti se spustite do manjšega prevala in nato rahlo desno na Kal. Tu se vam pridružita še dve poti iz Podljubelja in iz Doline.

Sledi razgibana pot na planino Kofce

Kofce

Po treh urah in pol hoje bodo domači štruklji in preostale dobrote še kako šli v slast. Nato pa se povzpnite še do razgledišča in na klopci uživajte v razgledu na Ljubljansko kotlino, Storžič, Stegov- nik, Veliki Javornik Begunjščice, Preval in Košuto.

Če se na Kofce odpravljate z malčki, izberite krajši dostop, na primer mimo kmetije Matizovec ali mimo kapelice.

Vir: www.visit-trzic.com

Preberite še: 7 idej za izlete in pohode po Sloveniji 

Značke: Kofce