Ideja za izlet: Planina Vogar

Ideja za izlet: Planina Vogar (foto: Aiša Jašarević Ajda) Aiša Jašarević Ajda
29. 6. 2018

Na severni strani Bohinjskega jezera se vzpenja greben, ki ponuja številne pohodniške ture. Vogar je najbolj vzhodni, in ko boste premagali 500 metrov višinske razlike, boste z dveh razglednih točk deležni prekrasnega razgleda na Bohinj in okolico.

Izlet lahko začnete v Ribčevem Lazu pri Bohinjskem jezeru (če se v Bohinj na primer pripeljete z avtobusom) ali v Stari Fužini. V prvem primeru seveda računajte, da bo izlet daljši, saj vas čaka še nekaj hoje do Stare Fužine. Toda če vam ni do tega, se do tja mirno zapeljite z avtobusom oz. z avtom.

V Stari Fužini bodite pozorni na table, ki vas pri mostu čez Mostnico usmerijo levo v smeri planine Vogar in doline Voje do velikega parkirišča.

S parkirišča nadaljujte še kratek čas po cesti, nato pa na razpotju sledite planinski tabli na Vogar.

Pot vas bo peljala skozi gozd. Po nekaj zavojih se nekoliko položi in kmalu boste opazili oznako za spomenik NOB, ki stoji na prvem razgledišču – od tu se vam odpre pogled na Pokljuko, bohinjsko dolino in veličastne grebene spodnjih bohinjskih gora. Ob ugodnem vetru pa boste zagotovo srečali tudi kakšnega jadralnega padalca.

Vrnite se na markirano pot in nadaljujte na planino. Pot se zložno vzpenja in po približno desetih minutah boste prispeli do Kosijevega doma na Vogarju. Do pogleda od Vogla do Komne ter na Bohinjsko jezero in Ukanc vas loči še dobrih pet minut. Od doma nadaljujte proti zahodu in sledite uhojeni stezici do prepadnega roba.

V uri in pol gor, v desetih minutah dol

Z Vogarja se lahko spustite tudi z jadralnim padalom. Leteli boste v tandemu z izkušenim pilotom oziroma inštruktorjem jadralnega padalstva. Vse, kar potrebujete, so dobri pohodni čevlji za gor in malce poguma za dol.

Za več informacij preverite na www.bohinj.si