Ideja za izlet: na Ratitovec po kondicijo in čudovite razglede

Ideja za izlet: na Ratitovec po kondicijo in čudovite razglede (foto: Zoran Andreevski) Zoran Andreevski
21. 5. 2022

Po enega najlepših razgledov na Ratitovec!

Ratitovec je nadaljevanje grebena Spodnjih Bohinjskih gora, od katerega ga loči Bohinjsko sedlo blizu Soriške planine, in doseže najvišjo točko v vrhovih Gladkega vrha 1666 m in Altemaverja 1672 m.

Na Ratitovcu, tik pod Gladkim vrhom, se nahaja Krekova koča (1642 m), kjer vam bodo ponudili  slovenske jedi kot je ričet, jota ter njihove značilne flancate. Krekova koča se nahaja na pobočju Ratitovca pod Gladkim vrhom. Ker je vrh gol, se od koče na jasen dan odpre lep razgled po Škofjeloškem in Cerkljanskem hribovju, na Julijske Alpe, Karavanke in Kamniške ter Savinjske Alpe. V bližini pa lahko po grebenu občudujete pašnike, krave, macesnove gozdove in značilnosti visokogorkega krasa... 

Na vrh vodita dve najbolj poznani poti in obe vam bosta vzele nekje 1h 15min oz. 1h. 30min, in vas povzpele za 600 metrov višinske razlike. 

Izhodiščna točka je vas Prtovč.

Kako do nje? 

Peljete se skozi Škofjo Loko do Železnikov. V Železnikih pridete do križišča, kjer se desno odcepi cesta proti Kropi, a nadaljujete naravnost še kakih 100 m, nato pa že zagledate oznake za vas Prtovč in Ratitovec, ki vas usmerijo desno na vzpenjajočo cesto, kateri sledite kar nekaj kilometrov vse do cerkve v vasi, kjer parkirate. 

V vasi kmalu vidite, da imate na voljo dve pot: 

  • desna pot vodi čez Razor
  • leva pa čez Po(v)den

Morda je najboljša odločitev, da greste na vrh čez Razor in nato nazaj v dolino čez Po(v)den.

Vam je ura in pol vzpona premalo? Iz koče na Soriški planini do Ratitovca bi potrebovali približno 3 ure.

Fotografije: Zoran Andreevski

Poglejte si še: 

Značke: ratitovec