Ideje za kratek izlet: Planinski dom na Zelenici

Ideje za kratek izlet: Planinski dom na Zelenici (foto: DDD) DDD
1. 11. 2019

V manj kot eni uri iz Ljubljane pridemo v pravi gorski svet pod melišči Begunjščice. Do planinskega doma na Zelenici imamo tri možnosti; markirano planinsko pot, neoznačeno graničarsko pot ali transportno-reševalno pot. 

Dom na Zelenici (1536 metrov nad morjem) stoji na mali ravnici Zeleniškega sedla med severnim ostenjem Begunjščice in južnim pobočjem obmejnega grebena Na Možeh.

  • Območje Zelenice je znano kot zimskošportno smučarsko središče, vendar že nekaj let ne obratuje. Pozimi je Zelenica, predvsem zaradi lahkega dostopa do izhodišča, priljubljen cilj turnih smučarjev iz Slovenije in sosednje avstrijske Koroške.
  • Od planinske koče je 2.30 ure hoje do Begunjščice (2060 m.n.m.), 3.30 ure hoje do Stola (2236 m.n.m.) in 2 uri hoje do Vrtače (2181 m.n.m.).
  • Zanimive so tudi druge okoliške ture, na primer do Koče pri izviru Završnice, na Palec ali na Zelenjak.
  • Od parkirišča na Ljubelju do planinskega doma na Zelenici porabimo približno 1 uro ali uro 20 minut zmerne hoje po nezahtevni označeni poti.
  • Dom je stalno odprt v času poletne sezone, izven sezone pa le ob sobotah, nedeljah in praznikih. Hišni ljubljenčki so dobrodošli. Ponašajo se tudi z dvema certifikatoma, ki jih Planinska zveza Slovenije podeljuje najboljšim kočam: Okolju prijazna koča in Družinam prijazna koča.

L.T.D. 

Preberite še: Ponate legendo o nastanku Blejskega jezera? ali Kaj vse morate vedeti o Šmarni gori?