Katera bo Naj planinska pot 2019?

Naj planinska pot v letu 2018 - Ledvička (foto: Ivi Čepin) Ivi Čepin
6. 6. 2019

V Sloveniji imamo več kot 10 tisoč kilometrov planinskih poti. V akciji Očistimo naše gore že drugo leto zapored skupaj s Planinsko zvezo Slovenije iščejo najlepšo po izboru planink in planincev.

Tokrat na malce drugačen način ...

Planinska zveza Slovenije je namreč po posvetu z oskrbniki planinskih poti pripravila nabor 11 planinskih poti oziroma obhodnic, ki bi bile potrebne vzdrževanja.

Zmagovalko bodo tudi letos odločili glasovi na spletni strani akcije Očistimo naše gore, ki je letos stopila že v svojo deseto sezono.

Le jasno označena in urejena planinska pot je varna za vse pohodnike.

Kljub požrtvovalnemu delu približno 800 markacistov v Sloveniji, pa so izjemna razvejanost, številčnost in dolžina slovenskih planinskih poti zanje pogosto (pre)velik zalogaj. Sploh ob finančni podhranjenosti za vzdrževanje tega dela turistične infrastrukture in zaradi različnih vremenskih ujm, kot sta bila v preteklosti vetrolom in žledolom.

»To je bil glavni razlog, da bomo pod okriljem akcije Očistimo naše gore tudi letos nadaljevali z delom, ki smo ga pričeli lansko sezono. Z izborom Naj planinska pot želimo osvetliti pomen zahtevnega prostovoljnega dela markacistov in jim konkretno pomagati. Lani smo tako s Planinskim društvom Celje Matica obnovili pot od slapa Rinka do Frischaufovega doma na Okrešlju, tudi letos pa bomo s finančnimi sredstvi prispevali k varnejši poti, ki jo bodo izbrali planinci z glasovanjem,« je povedala Ana Cergolj Kebler, vodja akcije Očistimo naše gore v Zavarovalnici Triglav.

Glasovanje še do 25. junija

Za Naj planinsko pot se letos poteguje 11 planinskih poti oziroma obhodnic, planinsko društvo oziroma meddruštveni odbor zmagovalne poti pa bo prejel sredstva za obnovo oziroma vzdrževanje, ki jih bo prispevala akcija Očistimo naše gore.

In katere poti – poleg vsake je navedeno planinsko društvo oziroma meddruštevni odbor, ki je skrbnik poti kandidatke - se potegujejo za zmago?

 1. Koroška planinska pot (MDO Koroške)
 2. Zasavska planinska pot  (MDO Zasavje)
 3. Vezna pot po okoliških vrhovih Doma Valentina Staniča (PD Javornik Koroška Bela)
 4. Krožna Rečiška pot (PD Laško)
 5. Planinska pot čez Kozjak: Dravograd—Maribor (PD Maribor Matica)
 6. Šaleška planinska pot (PD Velenje)
 7. Planinska pot XIV. Divizije (Savinjski MDO)
 8. Slovenska pot na Mangart (PD Bovec)
 9. Dom pri izviru Završnice—nad Šijo—V Kožnah—Stol (PD Žirovnica)
 10. Plesnik—Plesnikova planina—Klemenča jama (PD Solčava)
 11. Turska gora—Skuta (PD Kamnik)

Glasovanje poteka do vključno 25. junija 2019.

Naj planinsko pot 2019 in planinsko društvo oziroma meddruštveni odbor, ki bo prejemnik sredstev, pa bodo do konca junija razglasili na spletni strani akcije Očistimo naše gore in spletnih straneh Planinske zveze Slovenije. 

Svoj glas oddajte TUKAJ

Lani je zmagovalka izbora po glasovih planink in planincev postala krožna pot Planina Blato – Planina pri Jezeru – Planina Dedno polje – Vrata (pod Zelnarico) – Prehodavci – Dvojno jezero – Štapce – Ovčarija – Planina pri Jezeru – Planina Blato.

Preberite še:

In še ena ideja za izlet: Šunikov vodni gaj