Kriška gora (1417 m) - Instagram gugalnica, razgled in odlični štruklji

Kriška gora (1417 m) - Instagram gugalnica, razgled in odlični štruklji (foto: DDD) DDD
15. 8. 2020

Zelo priljubljena in obiskana Kriška gora (staro ime Gojška planina, tudi Kokovnica) je dobrih 5 kilometrov dolg greben, ki se razprostira vzhodno od Tržiča, zahodno od Storžiča, južno od Košute in severno od Golnika ter Udin boršta, ki je ena najstarejših ledeniških teras v Ljubljanski kotlini.

DDD

Ime je gora dobila po vasi Križe, ki leži tik ob njenem vznožju. Na 1471 m stoji Koča na Kriški gori, do katere iz vasi Gozd poteka tovorna žičnica. Gostinska ponudba je izvrstna in pestra, sicer slovijo po štrukljih, razgled s terase po ljubljanski kotlini pa je prvovrsten. Letos so postavili ob koči mega gugalnico, ki je postala prava uspešnica ter zvezda Instagrama.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Afne (in ritke) guncava na Kriški! 😉😉 Prvotni plan je bil it na Šmarko.. Potem pa šok.. Na parkirišču se je že trlo avtomobilov..festivalska sezona in #smarnagorazazajtrk .. No ja.. Kaja, treba se bo enkrat na hitro odločit.. Gneča ali ljubi mir? Odgovor je na dlani.. Tokrat mi je ljubši "golob na strehi".. 😍😍 #hribi #hribisokul #wanderlust #kampadanes #hribovc #travelawesome #tinkaplaninka #morning #hiking #natgeo #nature #swing #alpineprincess #agameoftones #instadaily #instagood #outdoors #instago #mountain #landscape #goodtimes #neverstopexploring #naturelovers #passionpassport #natureaddict #igdaily #roamtheplanet #visualsoflofe #girlswhohike

A post shared by Kaja Fujan (@kajafujan) on

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

“Ko si jo kušno, je nastal srček med vama.” (tast) 😍 #us #couple

A post shared by D I R E K T O R (@zigasraml) on

Na vrh se je možno povzpeti iz Tržiča, Loma pod Storžičem, Pristave, Golnika in Gozda. Do vrha vodijo dobro označene pešpoti. Do koče boste rabili (odvisno od poti) od ene ure in pol do tri ure.

DDD

Od Koče na Kriški gori lahko nadaljujete po lepi in nezahtevni razgledni poti po grebenu preko Vrat (1591 m) do Tolstega vrha (1715 m). Še boljša pa je pot čez Tolsti vrh in sestop čez Kriško goro. Najenostavnejši in najbližji je vzpon z majhne planote na južni strani, na kateri stoji na višini skoraj 900 m vasica Gozd. 

Preberite še: Lubnik – škofjeloška sveta gora ali Osolnik - kratek, a zanimiv vzpon, primeren tudi za najmlajše pohodnike