Ne zamudite akcije Očistimo naše gore v skrbi za večjo požarno varnost

Ne zamudite akcije Očistimo naše gore v skrbi za večjo požarno varnost (foto: Triglav Zavarovalnica (promocijsko gradivo)) Triglav Zavarovalnica (promocijsko gradivo)
3. 6. 2020

Letos po poudarek tudi na večji požarni varnosti planinskih koč, razpis pa je že obrodil lepe sadove. 

11. sezona akcije Očistimo naše gore z motom »Varno in odgovorno v gore« se je začela na najboljši možen način: z donacijo 150 protipožarnih ampul 51 slovenskim planinskim kočam.

Priljubljena vseslovenska akcija Zavarovalnice Triglav je v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije v novo sezono vstopila z razpisom za večjo požarno varnost planinskih koč. Na razpis za pridobitev protipožarnih ampul se je prijavilo več kot 50 planinskih domov.

Gašenje požara na 1.500 metrih

Že pri gašenju v mestu gre lahko narobe precej stvari, kaj šele, ko se znajdete na nadmorski višini nad 1000 m, kjer običajno primanjkuje požarne vode, prav tako ni vedno zagotovljenih dostopov za gasilska vozila. 

Potem so tu še dejavniki, ki povečujejo požarno ogroženost planinskih postojank:

 • v te objekte je vgrajenega veliko gorljivega gradbenega materiala, kot je les;
 • koče so večinoma stare,
 • marsikje z dotrajano električno napeljavo in
 • manj ustreznimi kurilnimi napravami. 
Triglav Zavarovalnica (promocijsko gradivo)

Herman Uranič, oskrbnik Triglavskega doma na Kredarici, se spominja požara iz leta 2009 na Domu na Komni: "V kurilnici je zaradi kratkega stika v električnem kablu prišlo do požara. Po srečnem naključju je bila nad električnim kablom cev za vodovod. Ob začetnem požaru se je omenjena cev stopila in voda je tekla neposredno po ognju.« Na srečo sta s kuharico požar dovolj zgodaj zaznala in ga pogasila z dvema gasilnima aparatoma. 

Zato so letos na razpisu podelili kar 150 gasilnih ampul, ki ob pravilni namestitvi predstavljajo učinkovito dodatno zaščito pred širjenjem začetnih požarov. Kljub učinkoviti zaščiti v primeru začetnih požarov je za večjo požarno varnost v planinah ključno preventivno in odgovorno ravnanje vseh obiskovalcev gora. 

Že tretjič tudi izbor Naj planinska pot

Organizatorji akcije v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije letos nadaljujejo tudi z izborom Naj planinska pot. S tem usmerijo luč tudi v 800 slovenskih markacistov, ki skrbijo, da najdemo pravo smer na kar 10.000 km pohodniških poti. 

Tokrat so organizatorji akcije v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije pripravili izbor 7 zahtevnejših visokogorskih tras. Med njimi so:

 • Pot Robanov kot–Kocbekov dom na Korošici
 • Jubilejna planinska pot z Vršiča preko Zadnjih plat na Prisojnik skozi zadnje okno
 • Pot Tamar–skozi Grlo preko Slemenove Špice–mimo Črnih vod–Tamar
 • Bambergova planinska pot iz Luknje preko Plamenic—Triglav
 • Pot Kranjska koča na Ledinah–Koroška Rinka
 • Pot Planina Korošica–Hanjževo sedlo–Veliki vrh v Košuti
 • Pot Pekel—Rjavina—dom Valentina Staniča—pot čet Rž—Kredarica

Vsi pohodniki in tisti, ki boste to še postali, lahko zanje glasujete 1-krat dnevno do 25. junija na tej povezavi: Naj planinska pot 2020

Zavarovalnica Triglav bo markacistom predala sredstva za obnovo tiste poti, ki bo prejela največ glasov.