Nov bivak v osrčju Julijskih Alp

Nov bivak v osrčju Julijskih Alp (foto: Anže Čokl) Anže Čokl
3. 10. 2016

Ljubitelje gora čaka nov Bivak II na Jezerih in nudi čudovit razgled na Triglav.

Rekonstrukcija Bivaka II na Jezerih je zaključena ter od zadnjega septembrskega dne nudi skromno, a varno zatočišče na 2118 m. Bivak stoji visoko nad dolino Vrata, na najlepši lokaciji v Triglavskem narodnem parku - z razgledom na mogočno severno steno Triglava. Nudi zavetje do šestim obiskovalcem s skupnim ležiščem, klopjo, zložljivo mizo, priročnim skladiščem ter dvojnim USB priključkom za polnenje mobilnih telefonov.

Bivak je bil na tem mestu prvič postavljen že leta 1936. Zasnovali in zgradili so ga Skalaši - starojeseniški alpinisti, ki so ves material na goro znosili na lastnih plečih. Kljub preprostim materialom, a funkcionalnim rešitvam, je bivak kljuboval ekstremnim vremenskim pogojem 80 let.

Lansko jesen je bil stari bivak zaradi dotrajanosti s helikopterjem Slovenske vojske prepeljan v dolino in poklonjen Slovenskemu planinskemu muzeju v Mojstrani, kjer je na voljo za ogled.

Po letu dni zapletov, zakonskih omejitev zaradi lokacije v osrčju Triglavskega narodnega parka, predvsem pa zaradi prostovoljnih ur dela članov alpinističnega odseka Jesenice ter odločenosti posameznikov, je rekonstrukcija bivaka II na Jezerih naposled uspešno končana.

Darko Bernik, konstrukter novega bivaka opominja: "V občutljivem okolju, kjer veljajo posebne zakonitosti, smo se učili od naših prednikov. Preverjeno rešitev bivaka, ki je ekstremnim razmeram visokogorja - orkanskim sunkom vetra, izjemnim količinam snega, mraza in tudi sončne pripeke - uspešno kljubovala 80 let, smo nadgradili in izboljšali. Dejansko ni tako starih sodobnih rešitev oblik, materialov in detajlov, ki bi v praksi pokazali, da delujejo. Ker je okolje občutljivo, pristop zahteven in morebitna popravila izjemno težka, smo z novim bivakom ohranili preverjene tehnične rešitve, ki več kot očitno delujejo v resničnem življenju."

Vsi sodelujoči pri projektu so pomagali prostovoljno ter svoj čas, delo, znanje in izkušnje vložili v projekt z željo, da bi novi bivak še desetletja odlično služil obiskovalcem tega divjega, manj obiskanega predela Julijcev. Želijo si tudi, da bi bili obiskovalci skrbni in odgovorni uporabniki tega dragocenega zavetja.

Sodelujoči so posebej veseli tudi zato, ker so k projektu novega bivaka v osrčju Julijskih Alp uspeli privabiti domača podjetja, katerim gre posebna zahvala, saj brez njih bivaka ne bi bilo.

ZAHVALA

Bivak so s pomočjo donatorjev KOV, Impol, Sij Acroni, Društvo gorske reševalne službe Jesenice, Reflex, Elektro Gorenjska, Enos, PIN+, WURTH, Merkur trgovina, Tavči Tatoo, Tapro Grosist, Prevozi Zorko in Anžeta Čokla izdelali ter prepeljali s pomočjo pilotov Slovenske vojske člani Alpinističnega odseka Jesenice.

VIR: Anže Čokl

FOTOGRAFIJE: Anže Čokl 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri