Od Orel prek Golovca do Rožnika – ljubljanski hribčki in gozdički – primerni tudi za otroke in kužke

Od Orel prek Golovca do Rožnika – ljubljanski hribčki in gozdički – primerni tudi za otroke in kužke (foto: LT) LT
19. 10. 2019

Dnevi so krajši, a jesen je tako lepa, da mora človek tudi po šoli in službi skočiti nekam v naravo. Ljubljana je v resnici mesto s številnimi možnostmi za pobeg v naravo in gozd, pa čeprav ne gremo na Rašico in Šmarno goro. Saj pravimo - kratki dnevi, kratki izleti.

Orle

Orle so naselje v občini Lavrica, ki se nahaja na manjši vzpetini severovzhodno od Ljubljanskega barja. Nekaj metrov pod najvišjo točko naselja (Srednji grič 458 m) se nahaja Gostilnica Orle, ki je odprta vsak dan (kuhinja je ob ponedeljkih zaprta) in obiskovalci zelo pohvalijo njeno ponudbo. Od gostilne oz. bližnje okolice je lep pogled na Ljubljano, z bolj vzhodnega dela naselja pa še na Ljubljansko barje in okoliško hribovje.

Do Orel lahko pridemo iz različnih smeri: z Golovca, Urha in seveda z dolenjske strani iz Rudnika in Lavrice.

Golovec

Golovec je super izletniška točka za vse Ljubljančane, ki živijo v centru in v Trnovem, prav tako pa na Rudniku in na Kodeljevem. Po njem poteka vrsta dobro urejenih rekreacijskih in kolesarskih poti. Na hribu stoji tudi observatorij, ki je odlična izhodiščna točka. Mazovnik je s 450 m najvišji vrh Golovca.

Zanimivost: Golovec je bil še do konca 19. stoletja neporaščen od tod tudi ime, nato pa so ga pričeli umetno pogozdovati.

Ljubljanski grad

Ljubljanski grad je pač grič sredi Ljubljane na katerem stoji star, a obnovljen grad, ki zna biti zelo zanimiv za otroke, ki jim hoja ne diši preveč. Grad je ena od glavnih znamenitosti prestolnice, zato meščani kar prevečkrat pozabimo nanj. Okolica graščine je gozdnata in polna sprehajališč v senci. Sončni zahodi so z Gradu lahko fantastični. 

Cankarjev vrh ali "gremo na Rožnik"

Cankarjev vrh je 394 m visoka vzpetina, ki se nahaja vzhodno od živalskega vrta Ljubljana. Zagotovo ni Ljubljančana, ki vsaj nekajkrat na mesec ne reče otrokom ali prijateljem: »Daj, a greš z mano na Rožnik«. Cankarjev se splača osvojiti že zaradi odličnih flancatov in nore dobre potice, gostje pa pohvalijo tudi domače jedi in enolončnice. Največji naval na Cankarjev vrh je iz smeri Tivolija in Čada, veliko več miru boste našli po poteh, ki vodijo na vrh iz Mosteca ali ob živalskem vrtu.

Klobuk

Iz Bokalcev skozi naselje Grič pridete na Klobuk. Pot je kratka in poteka po gozdu, zato je jeseni zelo zanimiva in mehka, pljuča pa boste lepo napolnili s svežim zrakom.

Preberite še: Zakaj je Rašica res špica?  ali Katere knjige morate prebrati še pred zimo?