Otliško okno - prijeten vzpon, ki nagradi s čudovitim pogledom na Vipavsko dolino

Otliško okno - prijeten vzpon, ki nagradi s čudovitim pogledom na Vipavsko dolino (foto: DDD) DDD
27. 4. 2022

Okno je lepe lečaste oblike in nam nudi enega najbolj nenavadnih pogledov na Vipavsko dolino. Pod večjim oknom je še eno manjše. Po njemu se imenuje bližnja vas Otlica, po votli oziroma narečno otli gori. Pravijo mu tudi Luknja.

Legenda pravi, da je Otliško okno s svojim rogom ustvaril Hudič, potem ko je neuspešno poskusil dvigniti Čaven in se polastiti zaklada na katerim sloni. No seveda za "okno" ni kriv hudič, ampak kar narava sama in seveda neusmiljen zob časa.

DDD

Otliško okno je kraški naravni most, ki se nahaja severno od Ajdovščine na robu Trnovske planote približno pol ure počasne hoje iz vasi Otlica. Vas je dobila ime po tej »votli gori« ali narečno »otli gori«, oknu, skozi katerega se z zgornje strani ponuja edinstven pogled na Vipavsko dolino. Približna višina okna je 12 m, v najširšem delu pa meri do 7 m. Skalna odprtina je nastala z erozijo in korozijo. Nedaleč od okna le nekoliko nižje se nahaja še eno manjše okno.

DDD


Med lahko in označeno potjo, ki večinoma poteka naravnost, se vam z roba Trnovske planote ponujajo krasni razgledi po Vipavskem.

DDD


Gradbenik Damjan Popelar je leta 2004 v neposredni bližini otliškega okna izdelal kamnito skulpturo. 

DDD


Najdaljša pot sicer pelje s Predmeje, ki traja 2 uri. Najbolj priljubljena je pot iz izvira Hublja, ki traja uro in pol in v celoti poteka v gozdni senci. Na poti je tudi kar nekaj klopi, na katerih se lahko pohodniki odpočijejo, kaj dobrega pojejo, spijejo in uživajo v razgledu na Vipavsko dolino.

DDD

Od Otliškega okna lahko pot nadaljujete naprej na Sinji vrh, ki smo ga  predstavili TUKAJ.

Preberite še: Goriška brda: idilični svet gričev, kjer jo lahko mahnete po poteh češnjevega cveta ali Sveti Lovrenc nad Postojno - odličen trening s strmim, a kratkim vzponom