S hojo do vitkosti in zdravja

S hojo do vitkosti in zdravja (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
16. 3. 2015

Večina rekreativnih dejavnosti, ki bodo vrnile veselje in razgibanost v vaše življenje, predvsem pa zadovoljstvo s tem, da končno nekaj storite tudi zase, stane nič ali pa zelo malo.

S hojo do vitkosti

Kardio vadba je odlična tudi za oblikovanje telesa, saj lahko telo pri taki vadbi maščobe porablja po vsem telesu.

Kateri deli telesa so odpornejši, je žal odvisno od genov in drugih dejavnikov, toda le od vas je odvisno, ali si želite lepo oblikovano postavo, ožje boke in zadnjico, bolj raven trebuh ipd.

Hitra hoja ima večji učinek

Hoja torej že na splošno blagodejno vpliva na naše telo in zdravje. Vendar pa ima hitra hoja mnogo večji učinek. To je pokazala tudi nedavna raziskava.

Dr. Paul Williams, oče raziskave, je pod drobnogled vzel skoraj 39.000 rekreativnih pohodnikov in na podlagi rezultatov ugotovil povezavo med tempom hoje in pojavnostjo bolezni, kot so bolezni srca, sladkorna bolezen in demenca. Izkazalo se je, da ima hitra hoja večji učinek in da se tveganja za bolezni zmanšajo.

Nimate motivacije in časa?

1. Poiščite si družbo

Če neradi hodite sami, povabite v svojo družbo katero od prijateljic, morda znanko ali pa prebrskajte splet.

Morda pa ravno na forumu, ki ga tako radi obiskujete in dodajate svoje komentarje, nekdo išče družbo za skupno rekreacijo v naravi.

2. Ne utegnete ravno zdaj?

Pri uri hoje lahko porabite od 300 do 350 kilokalorij, odvisno od tempa hoje, ali se boste le sprehajali ali pa stopili malce hitreje in se prijetno zadihali. Vsekakor izberite tak tempo hoje, da ga boste tudi zmogli. Vaša prijateljica, ki bo redno hojo začela izvajati že danes, bo tako lahko 350 kilokalorij bližje svojemu cilju od vas.

Bi še vedno raje začeli jutri?

3. Peljite psa na sprehod

Vsak dan ...

Če ste do zdaj obveznost za redne sprehode s hišnim ljubljenčkom prelagali na druge družinske člane, je čas, da prevzamete pobudo.

S tem se bosta s hišnim ljubljenčkom tudi bolje spoznala, sprehajanje, igranje s palicami in žogami pa bosta razveselili tako vas kot vašega psa.

  • Družba

Vaš pes vam bo odlična družba na sprehodih. Lahko pa zraven povabite še partnerja.

  • Čas

Le kdo nima časa za igranje? Za razigrano tekanje po travi in lovljenje palic ali žogic? Se vam lahko pridružimo?

  • Cena

0 eur. Le zaprašeno palico in žogo malo sperite, da ne bo vaš kuža zaužil preveč prahu.

4. Otroška igra oziroma vadba na prostem

Kdo pravi, da so igre le za otroke? Vaši malčki bodo zelo veseli, če se boste igrali skupaj z njimi – s tem boste preživeli tudi kakovosten družinski čas.

Najpomembnejše pri tem pa je, da boste namesto posedanja pred TV-sprejemnikom ali računalniškim zaslonom tako otroke kot sebe spodbudili za miganje na prostem.

Le pogumno se odpravite navkreber in ura kardio vadbe bo minila, kot bi mignil.

  • Družba

Se vam lahko pridružimo pri igranju z otroki, partnerjem, sosedovimi otroci, nečakinjami, nečaki ...

  • Čas

Ves prosti čas med tednom in ves dan ob koncu tedna lahko namenite raznovrstnim aktivnostim na prostem. Še bolje bo, če boste lahko izkoristili svetli del dneva, da se boste naužili kar največ svežega zraka in v svoje življenje vnesli več svetlih trenutkov.

  • Cena

0 eur, hoja po hribu navkreber vas bo stala le kakšnega grama maščobe – v vašo korist seveda.