Slovenska alpinista v Himalaji preplezala novo smer in jo poimenovala Slovenska direktna

4. 11. 2021
Deli
Slovenska alpinista v Himalaji preplezala novo smer in jo poimenovala Slovenska direktna (foto: Luka Stražar)
Luka Stražar

Slovenska alpinista Luka Stražar in Nejc Marčič sta iz Katmanduja sporočila, da jima je na odpravi v Rolwalingu med 28. in 30. oktobrom 2021 uspelo preplezati 1700-metrsko smer v severozahodni steni gore Tsoboje (6680 m). Z izjemnim dosežkom sta slovenski glas ponesla tudi v Himalajo, saj je po njej poimenovana pot. 

Luka Stražar (Akademski AO) in Nejc Marčič (AO PD Radovljica) sta od 28. do 30. oktobra 2021 preplezala novo smer v severozahodni steni gore Tsoboje (6680 m), ki sta jo poimenovala Slovenska direktna in jo ocenila z ED (najvišja stopnja francoske šest stopenjske lestvice), M5, AI5. 1700-metrsko smer odlikuje zahtevno in izpostavljeno plezanje v osrednjem delu, kljub strmemu terenu pa sta našla dve odlični mesti za bivakiranje.

Vzpon so zaznamovale nizke temperature in močan veter s pršnimi plazovi. V izogib zmedi zaradi majhne razlike v višini sta se povzpela na centralni in vzhodni vrh gore. Sestopila sta po zahodni strani in bazo dosegla ravno na predvečer odhoda.

Luka Stražar

Luka Stražar in Nejc Marčič sta uigrana alpinistična naveza, ki je prejela zlati cepin 2012 za prvenstveno smer Sanjači zlatih jam v severovzhodni steni K7 West (6615 m), ki sta jo preplezala leta 2011 v Pakistanu. Oba odlikuje še mnogo drugih nazivov in nagrad, o najnovejšem dosežku pa sta povedala naslednje: 

"Prvi dan nama je nekaj težav povzročil tanek krhek led. En raztežaj sva se morala celo spustiti po vrvi, potem ko sva ugotovila, da ne bova našla prehoda čez strme požlejene plošče. Bivak prvega dne sva tako morala poiskati nekoliko nižje, kot sva upala sicer. Osrednji del je bil tehnično najzahtevnejši s kar nekaj zares napetimi raztežaji. V zgornjem delu pa sva v sicer lažjem terenu svojo smer morala prilagoditi stalno močnemu vetru. Drugi bivak sva izdelala v ledeniški razpoki. Na vršnem grebenu sva imela izredno srečo, da je bila severna stran gore nekoliko v zavetrju, sicer ne vem, če bi uspela 'pririniti' do vrha," je iz Katmanduja sporočil Stražar, vodja alpinistične odprave Rolwaling 2021, ki jo je sofinancirala tudi Planinska zveza Slovenije.  

Nejc Marčič

"Zelo sem zadovoljen, da sem se lahko po bolezni na začetku sestavil in z Luko odplezal odlično smer tik pred iztekom odprave. Ob bolezni so seveda bili tudi težki trenutki, a sem bil za samo odpravo zelo motiviran, kar je pomagalo prebroditi težave. Do zadnje aklimatizacije sem se nekako pobral in tam prvič videl najin cilj, severozahodno steno. To mi je vlilo veliko novih moči. Glavni vtis je name pustil strm osrednji del smeri z res napetim plezanjem," je vtise strnil Marčič, ki je ob prihodu v bazo v začetku oktobra zbolel ter z visoko vročino in simptomi angine prvih sedem dni preležal v postelji.

Vir: PZS