Slovenci obožujemo gore! Junija največ nočitev v planinskih kočah v zadnjih letih

Slovenci obožujemo gore! Junija največ nočitev v planinskih kočah v zadnjih letih (foto: Matjaž Šerkezi) Matjaž Šerkezi
26. 10. 2022

Očitno smo Slovenci pohodniški narod, kar je pokazala pretekla poletna sezona, ki je bila rekordna. Če se v gore odpravljate pozimi, pa previdno, svarijo na Planinski zvezi Slovenije. 

Jesen in zima dasta goram poseben čar, vendar skrivata kar nekaj pasti, na katere morate biti pripravljeni. Da boste varni v zavetju narave, poglejte nekaj opozoril in nasvetov Planinske zveze, pa tudi koliko nočitev so beležile planinske koče poleti. 

Če goram še niste rekli zadnje besede in jih radi obiskujete v vseh letnih časih, se držite spodnjih nasvetov, s katerimi bo korak varen: 

Delovni čas planinskih koč

Upoštevajte, da se dnevi krajšajo in vas tema lahko ujame prej kot poleti. Zato svoje pohode načrtujte v jutranjih in dopoldanskih urah, tako da boste okrog kosila že doma. Preden greste na pot, OBVEZNO preverite delovni čas planinskih koč, ki obratujejo po tem režimu: Delovni čas planinskih koč

Matjaž Šerkezi
Pametno izberite oblačila 

"Naj ne bo odveč dodaten kos toplejšega oblačila, saj se sonce rado skrije za oblake in z njim hitro postane hladno. Če piha veter, je občutek mraza še večji. V tem času so sploh v nižjih predelih planinske poti skrite pod odejo jesenskega listja.

Korak naj bo počasen in zanesljiv. Pod listjem se namreč skrivajo mokre korenine in kamni, ki se ob obremenitvi prevrnejo in lahko staknemo neprijetno poškodbo noge. Svetujemo uporabo planinskih palic za boljše ravnotežje in tipanje terena pred seboj," svetuje strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi.

Nikoli po brezpotjih!

Preden se odpravite v gore, dobro preverite planinsko pot, po kateri se boste podali. Preglejte vsa križišča in kako je pot označena, zahtevnost prilagodite svojim sposobnostim. Pot, ki ste jo nekoč poznali, morda ne obstaja več, zato se je dobro oborožiti z novimi informacijami. Nikoli se ne podajte na brezpotja, saj vam v primeru nesreče ali, če se izgubite, nihče ne bo moral pomagati. 

Planinska zveza priporoča uporabo aplikacije maPZS, ki ima vrisane planinske poti, ki jih redno preverjajo in posodabljajo.

Matjaž Šerkezi
Je že zapadel sneg?

Po nekaterih vrhovi že, zato je potrebna posebna oprema in izkušnje. V gore, ki so zasnežene, se raje ne odpravite sami in s seboj vzemite izkušenega pohodnika, ki se je že znašel v takšnih pogojih. Bodite še posebej previdni. 

Nadpovprečen obisk visokogorja poleti! 

Slovenci obožujemo gore, kar smo ponovno dokazali poleti. Največ nočitev je bilo tradicionalno zabeleženih avgusta. Poseben je bil letošnji julij, saj je zaostajal zgolj za 10 odstotkov nočitev v primerjavi z avgustom, tudi junija je bilo nočitev največ v zadnjih letih, september pa je bil zaradi slabšega vremena podpovprečen. "Ne glede na zelo uspešno sezono obiska hribov, pa v sredogorju ni bilo presežkov in je bila vsaj poletna sezona sicer dobra, ne pa nadpovprečna, razen nekaterih izjem," so komentirali na Planinski zvezi Slovenije. 

Matjaž Šerkezi

Kljub letom ozaveščanja planincev o zmanjšanju količine smeti in odnašanju smeti v dolini, je bilo še vedno veliko primerov, ko so obiskovalci pustili svoje smeti v kočah, kar pomeni dodatno obremenitev za koče.  Zaradi novih skupin obiskovalcev v gorah, ki imajo pomanjkanje znanja in odnosa do gora, je v tem okolju opaziti nekoliko več smeti. Zato je še vedno in zmeraj aktualno naše priporočilo: Odnesimo svoje smeti v dolino!