Viki Grošelj med korono napisal in prehodil Krono Slovenije - Vodnik po krožni poti Ljubljana-Triglav-Stol-Grintovec-Ljubljana

Viki Grošelj med korono napisal in prehodil Krono Slovenije - Vodnik po krožni poti Ljubljana-Triglav-Stol-Grintovec-Ljubljana (foto: Profimedia) Profimedia
8. 4. 2021

Viki Grošelj jo je lansko “koronsko” poletje peš iz domačih Guncelj na obrobju Ljubljane mahnil na Triglav in se po krožni poti spet vrnil domov.

Krona Slovenije je nastala na osnovi njegove stare zamisli, da bi se od domače hiše na obrobju Ljubljane peš odpravil na Triglav, za kar ob številnih odpravah in potovanjih na različne konce sveta nikoli ni bilo časa.

Takoj ko so se lansko pomlad odprle občinske meje, jo je sklenil uresničiti.

Celotna pot ali "krona" je dolga 310 kilometrov in premaga 15 tisoč metrov višinske razlike.

V vodniku je razdeljena na deset dnevnih etap, lahko pa si čas hoje skrajšate ali podaljšate. Knjiga je izšla pri založbi Buča.

Arhiv

Viki je želel na Triglav, a vračati se po isti poti nazaj bi bilo zanj nesmiselno. Zato si je zamislil, da bi se vračal po grebenu Karavank, preko Stola, ki mu je dodal še Grintovec v Kamniških Alpah. Po spustu na kamniško stran pa se je čez Šmarno goro in Grmado vrnil domov.

Do konca poletja je Viki opravil več kot trideset pohodov in raziskovanj po predelih, kjer naj bi pot potekala. In tako je nastala krožna pot, ki ji je naš priznan alpinist dal lepo ime Krona Slovenije.

Krona Slovenije je pot skozi pravi pohodniški paradiž v eni najlepših pokrajin Evrope. Sočasno pa tudi zanimiv dodatek športno-rekreativni ponudbi slovenske prestolnice, iz katere je mogoče peš doseči ne le okoliške griče in hribe, ampak tudi najvišje slovenske gorske skupine. Vzpodbuja razvoj “mehkega” turizma, ki minimalno vpliva na okolje. Deluje povezovalno na ljudi, ki hodijo po njej, živijo ob njej in na občine, preko katerih vodi.

Skratka, gre za prijazno zamisel, ki promovira hojo in njene blagodejne učinke, obenem pa poskrbi za naš kar najmanjši ogljični odtis.