Izkoristite vse prednosti narave, ko telovadite zunaj

Izkoristite vse prednosti narave, ko telovadite zunaj (foto: profimedia) profimedia
9. 10. 2020

Vadba zunaj ima veliko prednosti, če jih le znate izkoristiti. Naj narava dela v vašo korist. 

Ko se odpravite na tek ali drugo vadbo v naravo, si poleg lepih razgledov in svežega zraka zagotovite tudi vse druge dobre posledice, ki jih lahko ima na vas. Predvsem pa poskrbite, da se boste tudi v mrzlih mesecih radi vračali v naravo. 

Kako lahko iz svoje vadbe na prostem potegnete kar največ?

Najdite svoj najljubši kotiček

Med, pred ali po vadbi si vzemite čas in malo raziskujte. Sprehodite se po gozdu, čez travnik ali po parku. Najdite skriti kotiček, ki bo samo vaš in kamor se lahko pridete sprostiti ter odklopiti od vsakdanjega stresa. Ko se odpravite na vadbo, najmanj 5 minut presedite tam. 

Verjetno se boste kmalu radi vračali samo zato, da malo posedite in si odpočijete. 

Osredotočite se na svoje čute

Med vadbo smo običajno osredotočeni le nase in na napore, ki jih izvajamo. Težko je misliti na kaj drugega, ko telo tako obremenimo, vendar vsaj poskusite: osredotočite se na to, kaj slišite v svoji okolici, kaj vonjate in vidite, morda celo okušate. 

Tudi to je neke vrste meditacija, ki vas bo prizemljila in sprostila. 

Ni nujno, da je vadba dolga

Že 20 do 30 minut v naravi ima dober vpliv na počutje in telo, zato prihranite izgovore, da imate premalo časa in izkoristite vsako minuto. Pa kaj potem, če sprehod traja le 20 minut, ali če ste tokrat naredili samo nekaj vaj? Privoščili ste si vse, kar ponuja narava in seveda premagali tiste, ki so v tem času posedali na kavču. 

Prinesite naravo domov

Ne pravimo, da bi morali živeti v šotoru sredi gozda, ampak o sobnih rastlinah. Tudi pogled na rastlino lahko izboljša razpoloženje in počutje, poleg tega lahko izberete takšne, ki so še posebej “znane” po tem, da čistijo zrak. Preverite 7 sobnih rastlin za boljši spanec. Imate katero od njih že doma?

Tu je še nekaj idej za jesenkse izlete: 5 idiličnih jesenskih izletov