Janja Garnbret: Pri 19 letih že drugič svetovna prvakinja!

Janja Garnbret: Pri 19 letih že drugič svetovna prvakinja! (foto: Luka Fonda) Luka Fonda
17. 9. 2018

"Plezanje je zame vedno igra," je v intervjuju za Aktivni.si povedala Janja Garnbret, slovenska športnoplezalna junakinja. "V pripravljalnem obdobju pred tekmami pa se ga še malo bolj resno lotim. A ne glede na vse v plezanju zelo uživam in se vedno zabavam." Septembra je Janja osvojila svetovno krono v balvanskem plezanju.

Janja Garnbret, ki se ji je 8. septembra drugi zaporedni naslov svetovne prvakinje v težavnostnem plezanju izmuznil za enajst sekund, si je le slab teden pozneje priplezala svetovno lovoriko v balvanih in si tako uresničila sanje: "Moji cilji so šli po stopničkah. Najprej sem si želela postati svetovna prvakinja v težavnosti, ko mi je to uspelo, sem si želela postati še v balvanih. Res sem bila osredotočena in res sem si želela te zmage, ker sem vedela, da je dosegljiva. Po težavnosti nisem bila toliko razočarana zaradi rezultata kot zaradi tega, kar se je zgodilo, a sem čakala na balvane, na katere sem ciljala že vse leto in sem trdo trenirala za to. To je bil moj življenjski cilj, ki sem ga zdaj dosegla. Res neverjetno."

Dominantna že v kvalifikacijah in polfinalu je 19-letna Korošica na svojem prvem svetovnem prvenstvu v balvanskem plezanju tudi v zelo zahtevnem finalu pokazala, da je razred zase, odmislila poškodbo rame in si že pred zadnjim balvanskim problemom priplezala zmago.

"Že prej sem vedela, da sem zmagala, a sem si rekla, da se bom res potrudila splezati zadnji balvan, a ni šlo, saj sem imela ves čas v glavi, da sem svetovna prvakinja in mi ni treba več kot to. Ne vem, če sem že bila kdaj tako čustvena pred občinstvom, to je bil res neverjeten trenutek," je sijala nova svetovna prvakinja v balvanih, ki je zaradi mature okrnjen balvanski svetovni pokal letos z dvema zmagama in enim drugim mestom (od sedmih tekem) končala na skupno četrtem mestu, lani pa bila druga.

Srebra se je veselila Japonka Akiyo Noguchi, tretja na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih, brona pa balvanska evropska prvakinja, Srbkinja Staša Gejo.

Garnbretova si je z izjemnima rezultatoma v balvanih in težavnosti ter 47. mestom v hitrosti - s časom 10,624 sekunde je postavila svoj osebni rekord - zagotovila vstopnico v finale kombinacije vseh treh diciplin, ki bo v Avstriji prvič izpeljana v olimpijskem formatu. V nedeljo se bo za piko na i svetovnega prvenstva v športnem plezanju pomerila šesterica najboljših po zmnožku uvrstitev v vseh treh disciplinah, kot bo tekmovanje potekalo tudi na olimpijskih igrah leta 2020 v Tokiu.

"Prednost so imeli težavnost in balvani, kombinacija ni moj glavni cilj, ampak vidim, da se lahko potegujem za zlato olimpijsko medaljo. Trenutno prvo mesto v kombinaciji mi veliko pomeni in je dober pokazatelj za olimpijske igre, seveda bo v nedeljo zanimivo videti tudi tekmo v tem formatu. Moj cilj, da pridem med top šest plezalk, je bil dosežen, zdaj lahko le še uživam," se je kar smejalo eni najbolj vsestranskih plezalk na svetu, ki se je v zgodovino zapisala kot prva ženska z osvojenim tako balvanskim kot težavnostnim naslovom, ki ga je kot druga najmlajša svetovna prvakinja v zgodovini dosegla pred dvema letoma v Parizu: "Ni mi še prišlo v zavest, da sem pri 19 letih že drugič svetovna prvakinja, mislim, da bo to prišlo za mano in se bom šele čez nekaj dni zavedela, kaj sem dosegla. To je res neverjeten dosežek, ki ga bom vedno hranila v srcu."

"Naš cilj je bil, da domov odnesemo eno glavno nagrado. V težavnosti kljub temu, da smo bili odlični, ni šlo vse po načrtih, v balvanih pa je Janja postavila stvari na svoje mesto že v kvalifikacijah in polfinalu ter v finalu znova dokazala, da če so stvari dovolj težke, je najboljša na svetu," je bil ponosen Gorazd Hren, Janjin trener in selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju, čigar desna roka sta trenerja Luka Fonda in Urh Čehovin, pomembno vlogo pa je odigral tudi fizioterapevt Peter Hribar.

V polfinalu je dala vse od sebe tudi Katja Kadić (PK Škofja Loka) (na fotografiji zgoraj), ki si je na svoji prvi svetovni preizkušnji priplezala dvanajsto mesto.

"V steni se nisem počutila najbolje, a glede na moje prvo svetovno prvenstvo je dvanajsto mesto povsem solidno. Seveda sem si želela več, a bo treba počakati - k sreči bo priložnost že naslednje leto," je vtise strnila 23-letna Ljubljančanka, letos peta v skupnem seštevku svetovnega pokala v balvanih, ki je v Innsbrucku nastopila v vseh treh disciplinah.

Danes balvanski (pol)finale čaka tudi moške, vanj od slovenskih predstavnikov vstopata

 • Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica), vodilni po kvalifikacijah, in
 • Gregor Vezonik (AK Ravne) z 11. rezultatom kvalifikacij.

Na svetovnem prvenstvu v balvanskem plezanju so slovenske barve zastopali še

 • Mia Krampl (AO PD Kranj), ki se je uvrstila na 33. mesto,
 • Mina Markovič (ŠPK Plus) na 37.,
 • Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak) in
 • Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica) na 39. mestu,
 • Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) je bila 51.,
 • Anže Peharc (AO PD Kranj) 53.,
 • Tjaša Slemenšek (Šaleški AO) 63.,
 • Zan Sudar (AK Ravne) 68. in
 • Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica) 81.

Foto: Luka Fonda