Janja Garnbret priplezala ZLATO!

Janja Garnbret priplezala ZLATO! (foto: Profimedia) Profimedia
6. 8. 2021

Janja Garnbret je v Tokiu v športnem plezanju osvojila zlato olimpijsko kolajno!

V Tokiu je potekalo finale v športnem plezanju. Tekmovalke so se pomerile v hitrosti, v balvanskem plezanju in težavnostnem plezanju.

Šestkratna svetovna prvakinja Janja Garnbret je bila peta v hitrostnem plezanju, po balvanih je prevzela skupno vodstvo in se odlično odrezala tudi v težavnostnem plezanju ter Sloveniji prinesla še tretje ZLATO!

V finalu so nastopile še Chae-hyun Seo iz Južne Koreje, Japonki Miho Nonaka in Akijo Noguči, Američanka Brooke Raboutou, Avstrijka Jessica Pilz, Poljakinja Aleksandra Miroslaw in francozinja Anouck Jaubert.

Vrstni red:
  1. Janja GARNBRET
  2. Miho NONAKA
  3. Akiyo NOGUCHI
  4. Aleksandra MIROSLAW
  5. Brooke RABOUTOU
  6. Anouck JAUBERT
  7. Jessica PILZ
  8. Chaehyun SEO

Od 24 poskusov rešena dva balvana!

Profimedia

V balvanskem plezanju je Janja edina rešila prvi balvanski problem in s tem prevzela vodstvo. Skoraj bi uspelo do vrha priplezati še Američanki Brooke Raboutou, ki se je zadnjega oprimka prijela z obema rokama in takoj zatem zdrsnila s stene. 

Drugi balvanski problem je "gorska koza" prav tako rešila edina, in to v prvem poskusu z bonus oprimkom. Pri tretjem balvanskem problemu pa se je Korošica predala.

A jasno je – v tej disciplini izjemne Janje ne more prehiteti nobena! Po balvanih je prevzela skupno vodstvo.

Nov državni rekord v hitrosti!

Za uvrstitev v polfinale v hitrosti se je Janja pomerila s Francozinjo Anouck Jaubert in izgubila boj s časom 8.49. Hitrostno plezanje sicer ni njena najboljša disciplina, veliko bolje se odreže v balvanskem plezanju.

V hitrosti je kljub temu zaključila na odličnem 5. mestu, ko je najprej premagala Američanko Brooke Raboutou in kasneje še Avstrijko Jessico Pilz ter postavila nov državni rekord s časom 7.81!

V finalu je dekleta sicer čakala sprememba: potekali so pravi hitrostni boji na izpadanje, kar je zagotovo popestrilo boj tako za tekmice kot za gledalce. Nova svetovna rekorderka in zmagovalka hitrostnega plezanja je Aleksandra Miroslaw s časom 6.84.

V slovenskem taboru sicer ni bilo dvoma, da je Garnbretova kandidatka za medaljo, kar je potrdila v kvalifikacijah z zmago na vseh balvanih. Pri težavnosti je svojemu trenerju Romanu Krajniku naredila nekaj novih sivih las, ko je pristala na 4. mestu. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by JANJA GARNBRET (@janja_garnbret)

Tudi med čakanjem na tekme je Janja ostala aktivna in poiskala najbližjo plezalno steno: "Ob vseh omejitvah, je to edin način, da lahko odidem iz hotela," je zapisala in pokazala nekaj svojih spretnosti. 

Preberite še: