Je tudi vam pobegnila motivacija za vadbo?

Je tudi vam pobegnila motivacija za vadbo? (foto: Profimedia) Profimedia
3. 6. 2017

Ob nekaterih dnevih je najti motivacijo za vadbo res nemogoče. Tudi če bi vam podarili cel kup športne opreme, novo kolo in vam obljubili medaljo, je fotelj še vedno privlačnejši od potenja. Spodbudo lahko najdete le vi sami, zato je tu nekaj nasvetov, ki vam pri tem pomagajo.

Postavite si cilj in se nagradite

Zastavljen cilj vam daje trden razlog za vadbo. Želeli si ga boste doseči, še posebej, če bo izpisan na vidnem mestu in ga boste kasneje odkljukali. Načrtovanje nagrade za opravljen trud vam bo dalo energijo in motivacijo, da boste vztrajali tudi ob dnevih, ko bi najraje ostali v postelji. Morda si želite nove športne opreme, ki je ne potrebujete nujno, šminke, športnih čevljev …

Če ne veste, kakšne cilje bi si zastavili, lahko sledite tem predlogom:

  • telovadil/a bom vsaj 20-krat na mesec
  • obiskal/a bom telovadnico vsaj 3-krat na teden
  • naredil/a bom celoten 30-dnevni izziv počepov

Naj bo zabavno

Najdite nekaj, nad čemer ste navdušeni in ne razmišljate le o tem, kdaj vam bo zmanjkalo sape. Če sovražite tek, ne počnite tega le zato, ker vsi ostali tečejo. Najdite program vadbe, ki se vam bo zdel zanimiv in ga boste z veseljem obiskovali. Veliko aktivnosti lahko najdete tudi na posnetkih in jih izvajate doma. Še večje možnosti za uspeh imate, če boste izbrali različne vrste aktivnosti, saj se jih ne boste tako hitro naveličali.

Opomnite se, kako se počutite po vadbi

Če se ne poškodujete, se po vadbi nikoli ne počutite slabo. Največkrat imamo občutek, da smo nekaj dosegli, smo polni energije in imamo manjše bolečine v mišicah, kar je lahko tudi dobro. Ko se vam ne ljubi v telovadnico, se vprašajte, ali se boste po tistem, kar želite početi namesto vadbe, počutili enako kot po treningu. Vas bo maraton nadaljevanke napolnil z energijo in postregel s hormoni sreče?

Napišite si pismo

Ni vam treba napisati več strani, lahko je manjše sporočilce, v katerem zapišete razloge, zakaj se morate ukvarjati s športom. Opomnite se, kako čudovita oseba ste in kako dobrodejno bo vadba vplivala na vas. Če bo pozitivno pismo prva stvar, ki jo boste zjutraj videli, ga verjetno ne boste hoteli kar ignorirati.

Dajte si 5 minut

Povejte si, da morate telovaditi le pet minut. Če boste začeli z mislijo, da se morate s športom ukvarjati malo časa, boste bolj verjetno in lažje začeli ter nadaljevali tudi, ko pridete do zastavljene meje. Če nehate po petih minutah, je to še vedno bolje kot nič.

Sledite napredku

Če si program vadbe zapišete v rokovnik, se ga boste z večjo verjetnostjo držali in dobili motivacijo ob pregledu napredka. Črtanje aktivnosti, ki ste jih že opravili, vam daje zadovoljujoč občutek in željo po nadaljevanju. Namesto rokovnika lahko vzamete tudi čisto navaden zvezek ali koledar, ki ima ob vsakem dnevu dovolj prostora za nekaj besed.

Najdite motivacijo drugje

Morda si želite zaplesati po sobi, ko spremljate plesno oddajo in posnetke, bi se tudi sami radi odpravili na tek po plaži in plavali tako hitro, kot vaš idol. Zagotovo obstaja nekaj, kar vas motivira za gibanje, pa naj bo to pesem, posnetek ali citat. In če ne pomaga nič drugega, morate sprejeti odločitev in se podati v vadbo. Vedno lahko izbirate in vedno je odvisno od vas.

Preberite tudi:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri