Kaj pa psihična priprava športnika?

Pogosto mladega športnika na začetku kariere ne trener ne starši niso sposobni opremiti s primernimi vzvodi za soočanje z izzivi tekmovanj. (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
22. 2. 2012

Nastop na tekmovanju je rezultat oziroma cilj vsega športnega udejstvovanja. Je glavni motiv, za katerega športnik porablja ogromno energije, to pa je zanj zelo stresna situacija, s katero se mora čim bolje spoprijeti.

Pogosto mladega športnika na začetku kariere ne trener ne starši niso sposobni opremiti s primernimi vzvodi za soočanje z izzivi tekmovanj. Zato je športnik prepuščen sam sebi in v trenutkih pred tekmo sam razvija najrazličnejše načine soočanja s stresom, tremo in napetostjo.

Včasih razvije dobre mehanizme in odlično funkcionira na tekmi, spet drugič pa mu enak sistem ne omogoča dobrih občutkov pred tekmo in nastopi. Sam nastop torej ne sme biti odvisen od naključnega počutja športnika, ampak je treba najti vzvode, s katerimi sistematično vplivamo in povzročimo nastanek tistih tekmovalnih stanj, ki povzročajo športnikov čim boljši nastop.

Tukaj pa pomembno vlogo igra psihična priprava športnika. Športnik je lahko ekstremno dobro pripravljen, je tehnično in taktično dobro podkovan, a če se z zahtevami tekmovanj ni sposoben soočiti, bo njegov rezultat daleč od želenega.

Samo psihično pripravo je zato smiselno vključevati v proces treninga okoli 11. leta starosti, ko stopnja stresnih dogodkov narašča tako v športnem kot šolskem in vsakdanjem kontekstu.

Seminar za mlade športnike in njihove starše

Kako začeti proces psihične priprave, bo za mlade športnike in njihove starše sistematično predstavljeno na seminarju Prvi korak v psihično pripravo, pod vodstvom prof. dr. Mateja Tuška.

Med seminarjem bodo mladi športniki s psihološkim testiranjem ugotovili, kakšni so, katere so njihove prednosti in na kaj je treba paziti. Predavanja, ki bodo sledila na temo motivacije in psihične priprave, pa bodo še jasneje odgovorila na vprašanje, kako vzgojiti mladega športnika. V praktičnem delu se bodo mladi športniki naučili tudi uporabnih psiholoških tehnik, ki prispevajo k večji mentalni stabilnosti v stresnih dogodkih.

Matej Tušak matej.tusak@fsp.uni-lj.si
Facebook

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri