Kako nekaterim uspe ohraniti motivacijo za vadbo celo leto?

Kako nekaterim uspe ohraniti motivacijo za vadbo celo leto? (foto: profimedia) profimedia
5. 1. 2019

Vsi imamo prijatelje, ki kljub natrpanemu urniku nikoli ne izpustijo vadbe. Nikoli ne nehajo govoriti o naslednjem teku na 10 kilometrov in po vsakem zaključku joge so nasmejani. Dobra novica – vsi lahko postanemo takšni.

Opustite zavidanje in nevoščljivost ter raje sami poskrbite, da boste tudi vi redno telovadili. Kako? Pomagajo vam naslednji nasveti. 

Vstanite prej

Takoj nastavite alarm in si pripravite vse, kar boste za jutranjo vadbo potrebovali (takoj ko se bo alarm oglasil, prižgite luč, da se boste hitreje zbudili). Če boste vsak dan telovadili ob istem času, boste hitreje napredovali. Posamezniki, ki telovadijo zjutraj, navado bolj redno ohranjajo kot tisti, ki telovadijo pozneje. Če se boste najprej lotili vadbe, vam tekom dneva nepričakovane obveznosti tega ne bodo mogle preprečiti. Ko smo že pri tem – tudi gumbu za dremež se izogibajte. Zaradi tistih nekaj dodanih minut v postelji boste še bolj zaspani.

Vztrajajte šest tednov

Urbana legenda pravi, da potrebujete 21 dni, da vam bo določena stvar prešla v navado, a za to ni ravno veliko dokazov. Pri vadbi gre bolj za šest tednov. Takrat boste opazili tudi estetske spremembe na telesu. Ko jih boste opazili, pa si nikakor več ne boste želeli, da bi se vrnili v prejšnje stanje. Istočasno boste opazili tudi spremembe v počutju, kadar boste izpustili dan ali dva vadbe, zato boste začeli ceniti naravni naval energije, ki ga prinese dober trening.

Preštevajte kalorije

To ni neposredno povezano z vadbo, a boste s tem, ko boste bolj pazljivi pri vsem, kar vnesete v telo, tudi bolj pozorni na to, kako ravnate z njim. Če boste pisali dnevnik prehrane in aktivnosti oziroma boste uporabljali aplikacijo za štetje kalorij, boste tudi lažje ugotovili, koliko dodatnih minut boste morali telovaditi, da boste izničili tiste dodatne grižljaje.

Najemite trenerja

Če vam je telovadba povsem tuja oziroma potrebujete samo malo motivacije in usmerjanja, vam bo osebni trener lahko pomagal zastaviti cilje in razviti načrt, s pomočjo katerega jih boste uresničili. Poleg tega bo dober trener poskrbel, da boste v vadbo res vložili potreben trud, hkrati pa vas bo vzpodbujal, da boste dali vse od sebe. Skrivnost je v pozitivni vzpodbudi in podpori, ki jo dobite natanko takrat, ko jo potrebujete.

Zastavite si dosegljive cilje

Večina ljudi zastavi napačne cilje; ali so preveč ambiciozni ali pa preveč nedoločljivi. Raje se osredotočite na manjše prelomnice. Za začetek si lahko zadate, da boste v šestih tednih izgubili tri kilograme oziroma boste v dveh mesecih odtekli tek na 5 kilometrov, v letu dni pa pol maraton. Končni cilji se bodo spreminjali, vedno pa boste morali postaviti novega. Da boste lažje vztrajali, imejte cilj ves čas pred očmi: prijavite se denimo na tek, nato pa datum obkrožite na koledarju. Če bi radi v treh mesecih shujšali in spet oblekli star par hlač, pa si jih obesite na vidno mesto.

Ne pretiravajte

Kako boste z vadbo prekinili, še preden boste dobro začeli? S poškodbo. Začetniki (oziroma tisti, ki se po daljšem premoru spet lotevajo vadbe) morajo paziti, da se ne bodo prekmalu preveč zagnali, ker si lahko v tem primeru obetajo bolečino in izčrpanost. Oziroma še huje – hujšo poškodbo, ki bo telovadbo za dlje časa postavila na stranski tir. Po vadbi vas lahko dan ali dva pestijo bolečine v mišicah, kar je povsem običajno, ker ste trenirali mišice, ki se jim nekaj časa niste posvečali. Če se boste počutili slabo oziroma vas bo mučila prekomerna utrujenost, pa morda pretrdo trenirate. Zato si raje začrtajte lažji trening ali pa se dela lotite z osebnim trenerjem, ki bo poskrbel, da boste napredovali z zmerno hitrostjo.

Ne vrti se vse samo okoli vas

Dobrodelne prireditve – teki, pohodi, kolesarjenje, celo izleti v hribe – lahko vašo motivacijo kar podvojijo. Ne boste namreč trenirali samo za konkreten cilj, ampak tudi v dobrodelne namene. Dejstvo, da bo nekaj, kar počnete zase, vplivalo tudi na druge ljudi, ki pomoč zares potrebujejo, vas bo napolnilo z močjo. Določeni vadbeni programi, ki delujejo tudi dobrodelno, vam bodo omogočili celo trenerja in program, ki vas ne bo stal nič več oziroma zelo malo (poleg tistega, kar morate zbrati).

Preverite tudi: