Kitajske oblasti napovedale boj nenormalnemu trošenju denarja za nogometne prestope

Kitajske oblasti napovedale boj nenormalnemu trošenju denarja za nogometne prestope (foto: Profimedia) Profimedia
6. 1. 2017

Za Cristiana Ronalda naj bi kitajski klubi ponujali kar 300 milijonov evrov.

Potem ko je argentinski nogometaš Carlos Tevez podpisal pogodbo za ekipo Shanghai Shenhua in bo na sezono prejel 38 milijonov evrov, so iz Kitajske administracije za šport sporočili, da bodo omejili nenormalno visoko zneske, ki jih kitajski nogometni klubi plačujejo za tuje nogometaše.

"Omejili bomo drage prestope tujih nogometašev, njihove previsoke prihodke pa bomo spravili na razumno raven," je v izjavi za javnost dejal tiskovni predstavnik Kitajske administracije za šport, ki je tudi najavil, da bodo uvedli maksimalne zneske za odškodnine in prestope nogometašev.

Na ta način bodo nadzorovali neracionalno trošenje, klubi, ki bodo prekoračili ta znesek, pa bodo denarno kaznovani. Dejal je še, da bodo klubi, ki bodo imeli finančne težave, izključeni iz državnega prvenstva.

Odločitev administracije za šport je posledica visokih zneskov, ki so jih kitajski nogometni klubi v zadnjih dnevih plačevali tujim nogometašem.

Carlos Tevez bo na sezono prejel 38 milijonov evrovVeč deset milijonov evrov visoki zneski

Tevez bo na leto zaslužil 38 milijonov evrov, Brazilec Oscar je Chelsea zapustil za 60 milijonov evrov odškodnine, v ekipi Shanghai SIPG pa bo zaslužil 24 milijonov evrov na sezono. Za njegovega rojaka Hulka je Shangai SIPG Zenitu plačal 55 milijonov evrov, medtem ko je Alex Teixeira ukrajinski Šahtar zapustil za 50 milijonov evrov in podpisal pogodbo za Jiangsu Suning. Za 42 milijonov evrov je Kolumbijec Jackson Martinez zapustil Atletico Madrid in odšel v Guangzhou Evergrande, 27 milijonov evrov pa je znašal prestop Belgijca Axela Witsela iz Zenita v Tianjin Quanjian.

Decembra je Jorge Mendes, agent Cristiana Ronalda dejal, da je njegov varovanec iz Kitajske dobil kar 300 milijonov evrov vredno ponudbo. Čeprav naj bi bilo Ronaldu ponujeno sto milijonov evrov na sezono, je eden najboljših nogometašev na svetu nemoralno ponudbo zvrnil.

V kitajski superligi delujejo tudi številni znani tuji trenerji, kot so Manuel Pellegrini (Hebei Fortune), Luiz Felipe Scolari (Guangzhou Evergrande), Andre Villas-Boas (Shanghai SIPG) in Sven Goran Eriksson (Shenzhen FC).

Navijači: "Denar bi lahko porabili koristneje"

Čeprav v kitajski superligi igrajo številni zvezdniki, je njihova reprezentanca šele na 82. mestu svetovne lestvice, tik za Kapverdskimi otoki, ki imajo 500 tisoč prebivalcev, in karibsko otoško državico Sveti Krištof in Nevis z le nekaj več kot 50 tisoč prebivalci. Številni kitajski navijači se sprašujejo, ali ne bi bilo pametnejše visokih zneskov porabiti za izgradnjo športne infrastrukture in iskanju talentov v državi.

"Kitajski trg je nevarnost ne samo za Chelsea, ampak za vse ekipe na svetu," je decembra lani dejal Antonio Conte, trener Chelsea, ki lani ostala brez Ramiresa, ki je trenutno vodilno ekipo angleške premier lige zapustil pred dvanajstimi meseci.

Decembra lani je Nogometna zveza Kitajske napovedala, da bo omejila število tujih nogometašev, ki lahko igrajo za posamezno ekipo s pet na štiri. Strokovnjaki pa menijo, da kitajski klubi premalo vlagajo v domače nogometaše. V lanski sezoni je bil tako med desetimi najboljšimi strelci državnega prvenstva samo en kitajski nogometaš, kar 70 odstotkov vseh golov pa so dosegli tujci.

Vir: STA