Ko se združita vaterpolo in ragbi dobimo - podvodni ragbi

Ragbi - pod vodo (foto: YouTube) YouTube
15. 9. 2015

Čeprav podvodni ragbi, sodeč po Wikipediji, obstaja že nekaj desetletij, o njem v bistvu nič ne slišimo. In še manj vidimo. Tu sta posnetka, ki nas popeljeta v ta, verjetno najbolj zahteven vodni šport.

Vaterpolo zahteva izredno telesno pripravljenost, saj se je potrebno med prerivanjem in napadi na gol obenem še ves čas držati nad vodno gladino (v nasprotnem primeru - saj veste - utonemo). Na drugi strani podobno telesno pripravljenost zahteva tudi ragbi, sicer kopenski šport, ki pa je poleg zahtevnosti še precej brutalen. Poškodbe niso pogoste, ampak skorajda obvezne. 

Kaj pa se zgodi, če ragbi preselimo pod vodo?

Ideja, ki se je porodila v šestdesetih letih in prvo svetovno prvenstvo prejela v osemdesetih, je rodila verjetno enega najbolj zahtevnih športov, kar jih poznamo. 

Podvodni ragbi se igra na globini 3.5 do 5 metrov, v bazenu, kjer se pomerita dve ekipi po šest igralcev. V gol poskušata spraviti žogo, ki ima delno negativno plovnost - napolnjena je s slano vodo. Žogo lahko zaradi vodnega upora "vržete" le okoli 2 do 3 metre. Ker se igralci v tej situaciji izredno hitro izčrpajo, je del taktike tudi redna menjava igralcev

Tu je video prikaz podvodnega ragbija. Priznamo, da je videti, kot hranjenje jate človeških sardel. Obenem se niti ne želimo vprašati, kakšno je povprečno število klofut s plavutko na minuto.