Kolesarska oprema

Kolesarska oprema (foto: Profimedia) Profimedia
4. 6. 2017

S kolesarjenjem boste veliko naredili zase, svojo družino in okolico. Zato ... Kupite si kolo in kolesarsko opremo. Povabite prijateljico ali prijatelja, še bolje je, da jih je čim več, in začnite prosti čas preživljati na kolesu.

Izbor kolesa

Kakšno kolo kupiti: gorsko, cestno ali treking? Izbira kolesa je seveda odvisna od tega, kje boste večinoma kolesarili in kaj od kolesa pričakujete. Izbira pa nikakor ni lahka, saj je ponudba zelo pestra.

Pred nakupom si pomagajte z ogovori na vprašanja: Kje in kako nameravam z njim voziti? Koliko časa bom posvetil novemu hobiju? Kakšen je moj budžet? Pri čemer ne smete pozabiti tudi na stroške dodatne opreme.

Dodatne informacije poiščite nato še v spletu. In se, oboroženi z informacijami, odpravite do strokovnjaka za kolesa. Ali znanca, ki se ukvarja s kolesarjenjem.

Pri nakupu kolesarske opreme pa ne smemo pozabiti še na …

Sedež

Sedež je izjemno pomemben. Idealno bi bilo, če bi imela vsaka zadnja plat svoj model, a jih boste morali verjetno preizkusiti kar nekaj, da boste našli pravega.

Sedeži se razlikujejo po materialu, trdoti in obliki. Razmisliti velja o nakupu takega, ki ima na sredini mehko podlogo iz gela ali pa kar odprtino. Zlasti za začetnike je to lahko dobra odločitev, saj je tako kolesarjenje veliko bolj prijetno.

Čelada

Varnost je na prvem mestu, zato si za nakup čelade vzemite čas. Čelada se mora dobro prilegati glavi, pomagate pa si lahko še s sistemom zaščitnih pasov. Za dodatno udobje poskrbite z nakupom takšne, ki ima veliko zračnih odprtin (in mrežico na sprednjem delu za zaščito pred žuželkami). Barva je seveda stvar vašega okusa. Dobro pa je imeti v mislih: žive barve so v prometu bolj vidne in svetle se na soncu manj segrevajo.

Kolesarska oblačila in druga kolesarska oprema

Oblačila

Verjetno se na kolesu najbolj udobno počutite v čisto običajnih športnih oblačilih, toda po nekaj prevoženih kilometrih boste hitro ugotovili, da so podložene kolesarske hlače dobra naložba. Majica? Kakršnakoli. Venar pa imejte v mislih, da se navadna bombažna hitro prepoji z znojenjem in da na hrbtni strani nima žepov za drobnarije, tako kot jih imajo kolesarske majice.

Dobrodošli so tudi:

Majhna torba za kolo

Če vsega ne morete zbasati v zadnji žep, bo torbica priročen pripomoček. Vanjo lahko pospravite denar, energijsko ploščico, kakšen obliž in druge drobnarije. Obstaja več vrst torb, ki se na kolo pritrdijo na tri mesta: lahko jo pripnete na krmilo, pod sedež ali na zgornjo cev ogrodja. V njej je dovolj prostora tudi za manjše orodje, ki ga je dobro imeti s seboj v primeru, da kolo zataji.

Držalo za pijačo

Na kolesarjenje, ki traja več kot le kakšne tričetrt ure, moramo ved­no vzeti plastenko s pijačo. Dobro je, da je ta zlahka dostopna, kar rešite z običajnim držalom za plastenke, ki ga pritrdite na okvir kolesa. Tam vam bo vedno pri roki, prihranjeno vam bo ustavljanje in brskanje po nahrbtniku. Pazite le, da ohranite ravnotežje tudi takrat, ko z eno roko sežete po plastenki.

Držalo za telefon

Če se radi odpravljate na daljše vožnje ali v nepoznano okolje in morate pot preveriti na zemljevidu, si omislite držalo za telefon. Omogoča tudi varno sprejemanje klicev ob uporabi slušalk, za bolj zapleteno uporabo pa se vseeno raje varno ustavite ob poti.

Dodatne luči in svetleči trakovi

Nikoli ni odveč, če si okrog roke ali noge pritrdite svetleče trakove in kolo opremite z dodatnimi led lučmi.

Priporočeni so tudi:
  • Ključavnica (če si boste privoščili postanek, nikar ne pustite kolo nezakljeneno),
  • tlačilka in oprema za krpanje gum,
  • orodje za kolo,
  • blatniki,
  • ševci in merilniki srčnega utripa.
  • Ko boste pripravljeni na kakšno dolgo turo, pa tudi prikolica.

Preberite še: