Pogačar na strmem vzponu ugnal Rogliča

Pogačar na strmem vzponu ugnal Rogliča (foto: Instagram) Instagram
7. 4. 2021

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar je zmagovalec tretje etape dirke svetovne serije po Baskiji od Amurria do Ermualdeja (167,7 km), potem ko je na vrhu zahtevnega in strmega vzpona v sprintu ugnal rojaka Primoža Rogliča. Slednji je obdržal skupno vodstvo, medtem ko je Pogačar napredoval na drugo mesto.

Pogačar je slavil 22. zmago v karieri, potem ko je nenehno napadal na zadnjem, 3,1 km dolgem klancu s povprečnim naklonom več kot 10 odstotkov. V zaključku je sicer prvi napadel Roglič, a ga je Pogačar v zadnjih 200 m prehitel in vzel 10 bonifikacijskih sekund. Rogliču je pripadlo šest sekund, oba pa sta imela v cilju pet sekund naskoka pred prvimi tremi zasledovalci.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tadej Pogačar (@tadejpogacar)

Od tretjega do šestega mesta so se zvrstili Alejandro Valverde (Movistar), Adam Yates (Ineos Grenadiers), Mikel Landa (Bahrain Victorious) in Francoz David Gaudu (Groupama-FDJ), ki pa je zaostal osem sekund.

Po treh od šestih etap na dirki po Baskiji ima Roglič (Jumbo-Visma) po novem 20 sekund naskoka pred Pogačarjem (UAE Team Emirates). Še deset sekund več na tretjem mestu zaostaja njegov moštveni kolega, Američan Brandon McNulty. Četrti je Yates (+0:39), peti pa Valverde (+0:50).

Glavnina je ves dan nadzorovala prednost ubežnikov, ujela pa jih je pred zadnjim, najzahtevnejšim delom etape. V zadnjih 21,5 km so morali premagati dva kratka vzpona, za konec pa so se favoriti spopadli s 3,1 km dolgim vzponom s povprečnim naklonom več kot 10 odstotkov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Primoz Roglic (@primozroglic)

Ritem je od samega začetka zadnjega klanca narekovalo Pogačarjevo moštvo, 22-letnik pa je prvič potegnil 2,6 km pred ciljem. Sledil mu je Roglič, a napad v celoti ni uspel. Dva km pred koncem se je scenarij ponovil, tekmeci pa so ju ujeli nekaj sto metrov kasneje.

Dvaindvajsetletnik s Klanca pri Komendi se ni dal in je 1,5 km pred ciljem znova potegnil ter s sabo odpeljal prav Rogliča. Ko so se tekmeci v zadnjih 700 metrih približali, je napadel še Roglič, z rojakom pa sta si privozila nekaj sekund prednosti ter se udarila za etapno zmago. To je bila že sedma dvojna zmaga zvezdniškega slovenskega dvojca, ki sicer zaseda tudi vrh lestvice Mednarodne kolesarske zveze.

V četrtek bo na sporedu nova razgibana etapa od Vitorie do Hondarribie (189,2 km). Kolesarji bodo morali v zadnjem delu etape premagati dva vzpona, drugi na Erlaitz pa bo pred zadnjimi 23 km pravi preizkus za najboljše (4,1 km/10,4 %).

Vir: STA