Misija: Triglavski ledenik v Peking

Misija: Triglavski ledenik v Peking (foto: Gaetan Luci/Knežja palača) Gaetan Luci/Knežja palača
21. 12. 2021

Na 13.000 kilometrov dolgo trajnostno-olimpijsko misijo se kot simbol opozarjanja na skrb za okolje odpravlja vzorčni kos Triglavskega ledenika imenovan TOLI (Triglav Olympis Legendary Ice).

V petek smo iz Ljubljane pospremili ekipo, ki se podaja na pot Misije: Triglavski ledenik v Peking, projekta ki se zavzema za trajnostni razvoj in ga pripravljata Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez in Pivovarna Laško Union. Projekt poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in kneza Alberta II Monaškega.

  • Trajnostno zasnovanemu projektu »Misija: Triglavski ledenik do Pekinga« lahko sledite na www.ledenik.olympic.si
Ledenik na poti

Prva etapa poti dodaja projektu posebno diplomatsko noto. V odgovornosti do prihodnosti ledenikov sta projekt s častnim pokroviteljstvom in skupnim pismom podprla predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in knez Albert II Monaški.

Predsednik Pahor in monaški knez sta v skupnem pismu iskreno podprla okoljsko kampanjo za povečanje ozaveščenosti v evropski in globalni družbi. Ozaveščanje o posledicah segrevanja okolja je zahteven izziv »Misija: triglavski ledenik v Peking« pa z jasnim prikazom problematike spodbuja javnost k majhnim spremembam osebnih navad. V soboto, 18. decembra 2021, je Princ Albert II., sprejel g. Gregorja Benčino, svetovalca predsednika OKS-ZŠZ z ekipo Misije: Triglavski ledenik v Peking, kar je izjemno veliko priznanje za olimpizem v Sloveniji, s tem pa je projekt dobil še dodatno mednarodno noto.

UPRS
Sprejem pri predsedniku RS Borutu Pahorju

Državi Slovenija in Monako objemata Alpe na zahodni in vzhodni strani in sta tako simbolno povezani v prizadevanjih za ohranjanje ledenikov. Ekipa Studia Peking, ki se podaja na mesec in pol dolgo pot, bo do konca decembra zaokrožila pot čez sedem olimpijskih prestolnic in o problematiki izginjanja ledenikov govorila s predstavniki nacionalnih olimpijskih komitejev držav na poti. 1. januarja 2022 bo ledeniški vzorec poimenovan Toli prestopil finsko - rusko mejo in nadaljeval pot proti vzhodni Aziji.

Gaetan Luci/Knežja palača
Obisk pri knezu Albertu

Ko govorimo o posledicah globalnega segrevanja v Evropi, je umikanje in taljenje ledenikov najbolj očiten pokazatelj resnosti in hitrosti teh učinkov. Brez ledenikov se bo srednja Evropa soočala s problematiko izginjanja virov pitne vode, njihov umik pa že danes vidno preoblikuje Alpska območja. Brez ledenikov se bodo spremenile zime kot jih poznamo, to pa neposredno vpliva na prihodnost zimskih športov in zimskih olimpijskih iger v regiji.

Kaj se bo z ledenikom Toli zgodilo na cilju v Pekingu? Da bo ozaveščanje o podnebnih spremembah doseglo še večji učinek, bodo Toli v Pekingu stalili, vodo pa prelili v stekleničko, ki bo pripotovala nazaj domov z našo olimpijsko ekipo. Steklenička s staljenim ledenikom bo kasneje postavljena na ogled vsem. 
Komu smo zaupali prevažanje ledenika Toli?

Ambasador projekta je slovenski smučarski skakalec dr. Francija Petek, na dolgo pot z ledenikom pa se je podal avtomobilski novinar in vloger Ciril Komotar z ekipo. 

Pred samim odhodom v petek se je Ciril Komotar ustavil in poslovil še na Pivovarni Laško Union, nato pa prejel poseben poklon dveh legendarnih športnih klubov - v Celju je ledenik na pot pospremil RK Celje Pivovarna Laško, v Mariboru pa so se v Ljudskem vrtu zbrali predstavniki NK Maribor. Oba kluba se pridružujeta projektu Misija: Triglavski ledenik v Peking s ciljem dodatne podpore pri ozaveščanju in aktivaciji javnosti.

Komotarju se je v večernih urah v Ljubljani pridružilo še spremljevalno vozilo AMZS, ki bo ob skrbi za varno pot do Pekinga prepeljalo dopisniško ekipo “Studia Peking”. Studio Peking bo vsebine projekta gostoval na YouTube kanalu in družbenih omrežjih partnerjev projekta.