Na obisku v Red Bull Ringu: Druženje z dirkači in oglušujoč zvok s steze

Valentino Rossi v pogovoru z novinarji. (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
10. 8. 2019

Ni potrebno biti goreč pristaš dirkaškega športa, da bi užival na kateri izmed dirk. Vrtoglave hitrosti, o katerih lahko navadni smrtniki, le sanjajo, hlapi bencina in navijaško vzdušje tudi največje laike povsem posrkajo vase.

Prenovljeni Red Bull Ring je eno najsodobnejših dirkališč v svetu motoGP. Nahaja se le tri ure vožnje iz Ljubljane, izkušnja v živo pa nudi precej drugačno plat športa, kot ste jo morda vajeni s televizijskih zaslonov. Ena, po mnenju številnih navdušencev, največjih prednosti je ušesa parajoč hrup dirkalnih motorjev, spet drugi si dirko raje ogledajo v udobju domačega kavča, ki nudi dober pregled nad progo in dogajanjem.

6 zanimivih dejstev o motoGP:

Dirka za VN Avstrije je dirka z najvišjo povprečno hitrostjo, ta znaša več kot 180 km/h.

Red Bull Ring je najvišje ležeče dirkališče na katerem se odvijajo dirke motoGP, nahaja se na nadmorski višini 677 m.

Dirkalniki na stezi so pravi unikat, narejeni po meri dirkača. Njihove cene pa se gibljejo med 1,5 – 2 milijona evrov.

Največja ikona dirkaškega športa je Valentino Rossi. Navijači zvesto čakajo pred velikanskim tovornjakom na svojega velikega idola, ki si včasih vzame čas, podeli nekaj avtogramov in naredi par selfijev. Italijan se je sicer kar sedemkrat okitil z naslovom svetovnega prvaka.

Teža dirkalnikov ustreza teži dveh odraslih moških, v kilogramih torej približno 160 kilogramov. Upravljanje s tako težkim dirkalnikov zato ni lahko delo, ob vročini tako dirkači lahko izgubijo tudi dva litra potu in kar štiri kilograme.

V Spielbergu je postavljenih 184 kamer, številne izmed njih se nahajajo na dirkalnikih. Poleg tega so tu še posebne kamere za super počasne posnetke, helikopterske kamere, kamere na žerjavih.