Najpopularnejši družabni plesi

Najpopularnejši družabni plesi (foto: Profimedia) Profimedia
24. 7. 2019

Radi plešete salso, bachato, migate z boki in se zabavate ob dobrih ritmih?

Potem imate v teh poletnih dneh v Ljubljani kar nekaj priložnosti – danes zvečer, 24. julija, se v ljubljanski Čolnarni Tivoli pleše bachta, jutri pred kavarno Plato salsa.

A kateri so še najbolj priljubljeni družabni plesi?

  • Dunajski valček je tipičen ples ljudskega izvora, ki so ga poznali pod imenom landler ali dreher v južni Nemčiji in na Bavarskem že v 17. stoletju. Moderna oblika valčka, ki so ga standardizirali leta 1927, je vrtenje plesnega para naokoli po plesišču z izmenjavo levih in desnih obratov.

  • Angleški valček je počasen ples, ki ga zaznamujeta mehko in valovito gibanje.
  • Tango izvira iz revnejših četrti dveh velemest v Latinski Ameriki: iz Buenos Airesa v Argentini ter Montevidea v Urugvaju. Enako ime kot ples ima posebna glasba v dvo ali štiričetrtinskem taktu. Za ples sta značilni nenehna zelo senzualna erotična medsebojna komunikacija in improvizacija obeh plesalcev. Vsak gib v plesu je tekoče dogovorjen, občuten med partnerjema.
  • Ča-ča-ča je najmlajši ples med latinsko-ameriškimi plesi, saj je nastal leta 1953 v Havani na Kubi. Pogosto je gibanje bokov, kolen in stopal, njegov karakter je vesel pogovor med bratom in sestro.
  • Rumba, kar pomeni zabava, je skupno ime za več kubanskih plesov v paru. Kot narodni ples, je bila rumba predvsem pantomima spolnega odnosa, ki se je plesala zelo hitro. Danes ima rumba še vedno erotični naboj, poudarja pa se predvsem umetnost galantnega osvajanja ženske.
  • Paso doble je ponosen slikovit temperamenten španski ples, ki predstavlja bikoborbo. Zanj so značilni tudi koraki flamenka.

  • Samba je tipičen narodni brazilski ples, ki so ga včasih plesali ob obredih, ko so se zahvaljevali bogovom. Je radosten, vesel, razigran ples z veliko miganja z boki. Ima značilno gibanje bounce (zib), ki ima svoj izvor v medenici, ter gibanju stopal in kolen.
  • Swing označuje skupino plesnih zvrsti in stilov, ki so nastali v ZDA kot odziv na swing glasbo iz začetka 20. stoletja. let. Danes pa pod tem terminom mislimo predvsem na Lindy Hop, ples v paru, ki je svojo ponovno obujanje začel v 80-ih letih 20. stoletja v Ameriki, na Švedskem in Veliki Britaniji.

  • Salsa je pravzaprav ritem plesa v paru, kjer se partnerja prilagajata ritmu in določenim pravilom. Obstajajo različne šole, stili in tehnike; najbolj znane so kubanska salsa, venezuelanska ter salsa portorikana.

Preberite še: Ples povečuje inteligenco, preprečuje staranje in izboljšuje spomin