Nepričakovane dobre posledice, ki vas doletijo pri telovadbi brez glasbe in pametne ure

Nepričakovane dobre posledice, ki vas doletijo pri telovadbi brez glasbe in pametne ure (foto: Profimedia) Profimedia
19. 3. 2022

Štetje korakov vas lahko motivira, ali pa glasba z navdihujočim besedilom, ko se komaj odvlečete v telovadnico. Ampak včasih je bolje, da slušalke in uro pustite doma. 

Brez pametnih naprav si kar težko predstavljamo življenje, saj bi že zjutraj zamudili v službo, ko se ne bi oglasila budilka. Ne bi se trudili narediti še tistih nekaj korakov do 10.000, pozabili bi na kakšen sestanek, zamudili dogajanje na družbenih omrežjih ... 

Tudi med telovadbo je lahko koristno, da nosite pametno uro ali katero drugo napravo, ki meri vaš utrip, težavnost vadbe in druge znake ter vas morda spodbudi, da od sebe daste še več. 

Tu in tam pa si le privoščite telovadbo brez glasbe in pametne ure. Povemo vam, zakaj. 

POSLUŠALI BOSTE SVOJE TELO

Brez pametne ure in drugih naprav, ki bi merile vaše odzive na fizični napor, vam ne bo preostalo drugega, kot da prisluhnete svojemu telesu. Vam danes bolj ustreza intenzivnejša ali lažja vadba? Zmorete še nekaj ponovitev, ali je bilo to za danes dovolj? Boste odtekli še en kilometer, ker še niste tako zadihani, čeprav ste verjetno dosegli zastavljeno dolžino? 

Izkoristite ta čas, da preverite "notranje meritve" - torej, v kakšnem stanju je vaše telo. Ali vas kaj boli in potrebujete kakšen dan počitka več? Kakšna vadba vam danes ustreza? Telo vam bo vse povedalo, če mu boste prisluhnili. 

Brez pametne ure se odpravite na telovadbo predvsem takrat, ko načrtujete lažjo vadbo. 

MENTALNO MOČNEJŠI

Kako mentalno prenašate fizične napore, lahko preverite tako, da doma pustite slušalke. Najprej boste opazili, da je vadba nekoliko težja kot običajno, čeprav ne počnete nič novega. Svojih misli ne morete preusmeriti na nič drugega kot na izvajanje vaj, štetje ponovitev, tek ... 

Med vadbo vedno naletimo na trenutek, ko nam je zelo težko, a smo šele nekje na sredini zastavljenega programa. Bomo nadaljevali ali odnehali? Skoraj vedno nadaljujemo. Zvišamo glasnost vadbe in se potrudimo. Tokrat glasbe ne bo, zato boste morali čez to mentalno oviro sami. Ko jo boste večkrat premagali brez glasbe, boste postali močnejši. Saj veste, velikokrat se le v glavi odločimo, da nečesa ne zmoremo. 

VARNOST NA PRVEM MESTU

To velja predvsem, ko telovadite zunaj, pa tudi v telovadnici varnost ne bo odveč. Brez glasbe se boste bolje osredotočili na okolico in zato slišali avtomobile, otroški smeh, ki lahko pomeni, da se bo vsak čas pred vami pojavil otrok, opazili boste ostale ljudi, ki se sprehajajo po parku ... 

V telovadnici pa boste bolj osredotočeni na vajo in pripomoček ali napravo, ki jo uporabljate. Popravili boste svojo držo in nadzorovali vsak gib. Zato je manj verjetno, da boste staknili poškodbo. 

MANJ STRESA, SAMO SPROSTITEV

Morda niste opazili, ampak nenehno spremljanje hitrosti, korakov, ponovitev ... in vsega, kar pač pokaže vaša športna ura, vas spravlja v stres. Vadba pa bi morala biti odklop od vsakdanjih skrbi in stresa, kajne? Med gibanjem se sproščajo hormoni sreče, vendar ne bodo izboljšali vašega počutja, če se boste neprestano obremenjevali s tem, kaj piše na ekrančku. 

Enkrat tedensko telovadite samo zase, za sprostitev in svoje dobro počutje. Brez obveznosti. Ni pomembno, koliko časa traja vadba, kako težko utež ste dvignili, kako hitri ste bili ... Samo bodite v trenutku.