18-letnik umrl v tragični nesreči tedne pred olimpijskim nastopom

18. 6. 2024
Deli
Rice je pred kratkim treniral in tekmoval po vsej Evropi v pripravah na svoj olimpijski prvenec. (foto: Instagram JR)
Instagram JR

18-letni športnik iz Tonga, ki naj bi se zapisal v zgodovino na olimpijskih igrah v Parizu 2024, je umrl v nesreči pri potapljanju le nekaj tednov preden bi moral debitirati na igrah.

Po poročanju The Sun naj bi Jackson James Rice postal prvi belec, ki bi zastopal Tongo na olimpijskih igrah, potem ko se je kvalificiral za otvoritveno tekmovanje v kajtanju oz. kitefoilingu.   

Rice je umrl v Faleloi na Tongi v soboto zaradi domnevnega udara električne energije v plitvi vodi. Lokalna tiskovna hiša Matangi je poročala, da so njegovo truplo našli pod čolnom, s katerega se je prosto potapljal, ob 12.15 po lokalnem času in da so bili vsi poskusi oživljanja neuspešni.

V poklonu, objavljenem na Facebooku, je njegova sestra Lily dejala: "Blagoslovljena sem bila z najbolj neverjetnim bratom na vsem svetu in boli me, ko moram reči, da je umrl. Bil je neverjeten športnik in uspel bi na olimpijskih igrah in domov prišel z veliko sijočo medaljo ... po vsem svetu je pridobil toliko čudovitih prijateljev."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jackson James Rice (@jj__rice)

Rice, ki se je rodil v ZDA britanskima staršema Darrenu in Nini Rice, je odraščal v Ha'apaiju na Tongi, kjer njegovi starši vodijo Matafonua Island Lodge, priljubljeno turistično kočo. Na olimpijske igre se je uvrstil po osmem mestu na tekmovanju Sail Sydney decembra lani.

Kot navaja Združenje nacionalnih olimpijskih komitejev, je kitefoiling šport, ki združuje vidike jadranja, wakeboardanja, jadranja na deski, deskanja in jadralnega padalstva v en ekstremni šport.

Rice je pred kratkim treniral in tekmoval po vsej Evropi v pripravah na svoj olimpijski prvenec.

26. julija se v Parizu začenjajo 33. olimpijske igre, ki so bile prvič del iger.

Preberite še: 

Previdno pri nakupu: barva kopalk vašega otroka igra vlogo pri njegovi varnosti, pravijo strokovnjaki