Ne morete vstati za šolo? Dan mlade plavalke Katje Fain se začne ob 5. uri zjutraj

2. 9. 2019
Deli

Zagotovo se spomnite plavalke Metke Sparavec, ki je leta 1999 na evropskem prvenstvu v Istanbulu Sloveniji priborila prvo žensko odličje v olimpijskem bazenu.

No, zdaj Metka hodi na evropska in svetovna prvenstva v vlogi trenerke s svojo 18-letno hčerko Katjo, zelo perspektivno mlado plavalko iz Maribora, hitro pa v ospredje prihaja še mlajša Nika, tudi izredno marljiva in talentirana plavalka na krtkih progah. 

Za malce občutka, da navadni smrtniki vidimo, kako poteka dan vrhunskih plavalcev in koliko truda je vloženega v vse uspehe, naj vam opišemo Katjin in Nikin dan med šolskim letom.

Dan mladih plavalcev na hitro izgleda nekako tako: trening, fitnes, šola, trening, spanje.

»Zjutraj vstanem ob 5. uri, pojem zajtrk in se pripravim za trening. Na bazenu sem ob 5:40, se segrejem, pogledam trening in skočim v vodo ob 6:00. Trening traja približno dve uri, nato se preoblečem in odpravim v fitnes. Tam imam še približno eno uro suhi trening.

Nato grem v šolo, po šoli pa takoj spet na trening. Na bazenu sem ob 15:00, kjer se ponovno segrejem in pripravim za trening,« opisuje svoj dan Katja, članica plavalnega kluba Branik Maribor.

»Popoldan se trening začne ob 15:30 in traja, tako kot jutranji, nekje dve uri. Po popoldanskem treningu naredim še raztezanje, ter si zmasiram mišice z valjčkom, skratka naredim proces regeneracije.

Domov se vrnem nekje okoli 19. ure, nato imam nekaj časa za učenje. Moj dan se konča ob 21.uri.

Nikin dan je enak, saj imava treninge in šolo ob istem času, zato sva tudi veliko skupaj. Treninge imava sicer različne, saj ona tekmuje v šprinterskih disciplinah (50 in 100m), jaz pa v srednje dolgih progah (200 in 400m).«

 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ