'Swim to Live' ali ko v plavanju tekmujejo profesionalci, otroci, upokojenci in invalidi

'Swim to Live' ali ko v plavanju tekmujejo profesionalci, otroci, upokojenci in invalidi (foto: Nives Brelih) Nives Brelih
27. 6. 2017

Kako sem odplaval svojo prvo tekmo in zakaj mislim, da imamo od takšne prireditve več koristi kot od navijanja za elitne športnike.

To soboto, 24. junija 2017, se je na kopališču Kodeljevo odvila prva (in verjetno ne zadnja) prireditev 'Swim to Live'. Ker gre za mednarodni projekt, naj bo organizatorjem oproščena izbira imena v angleščini, a saj vemo, kaj pomeni 'swim' in 'live'. Plavati in živeti. Verjetno si nihče od udeležencev ni belil glave, ali smo 'plavali za življenje' ali živeli za plavanje', smo pa zato vsi 'živahno plavali', le da je bila s tribune ta 'živahnost' pri bivšem profesionalnem plavalcu videti povsem drugačen kot pri tetraplegiku …

Zaključni dogodek projekta 'Swim to live' je bila nočna (večerno-nočna, če smo natančni) tekma, taka čisto zaresna, s sodniki in ozvočenjem in merilnimi napravami in celo glasnim vzpodbujanjem s tribune, a po drugi strani s sproščenim vzdušjem in pisano zasedbo tekmovalcev precej daleč od tega, kar videvamo na prireditvah najboljših domačih in svetovnih športnikov. In verjamem, da ima plavalec* dosti več od takšnega rekreativnega tekmovanja kot le od navijanja s tribune, da o 'športnikih' izpred TV zaslonov ne govorimo. Z vsem spoštovanjem do vseh vrhunskih športnikov, ki so v kariero vložili vse in še več.

In kako je bilo na moji prvi plavalski tekmi? Po slabšem štartu sem z razdaljo 50 metrov v prostem slogu (torej kravlu) opravil v dobrih 30 sekundah in s tem zmagal med veterani v kategoriji od 30 do 34 let ter zasedel absolutno 12. mesto. Prihodnjič se prijavim še na kakšno daljšo kategorijo (startnina za vsak štart je bila le 5 evrov) ali na Cooperjev test (ta je bil netekmovalne narave in brezplačen). Predvsem pa je bilo lepo videti druščino udeležencev, okrog 75 nas je bilo, zlasti zadovoljne obraze tistih, ki imajo glede na fizično stanje njihovih teles edini razlog za čemernost – slepi, slabovidni, invalidni. Ampak hej, oni so plavali – na tekmi!

Pridem še kdaj.

* Plavalec je vsak, ki je sposoben skočiti v vodo, brez ustavljanja preplavati razdaljo 50 metrov in se pri tem enkrat obrniti (s trebuha na hrbet ali obratno).

Matevž Hribar
foto: Nives Brelih