Prvi med športi in pozitivnimi učinki

Prvi med športi in pozitivnimi učinki (foto: Luka Fonda) Luka Fonda
23. 5. 2018 Promocijsko sporočilo

Športno plezanje v Sloveniji tako na tekmovalni kot tudi na rekreativni ravni doživlja razcvet. Vedno več mladih in starih se odloči, da se bo preizkusilo v vertikalnem svetu. Športno plezanje je namreč kompleksen šport, ki posega tako na našo telesno kot tudi duhovno raven.

Kot takšen je idealna oblika rekreacije za sodobnega človeka, saj že ptički na veji čivkajo, da je fizična aktivnost nujna za bolj kakovostno življenje. Poleg tega se skoraj vsak izmed nas srečuje s stresom, najrazličnejšimi pritiski, sindromom 'polne glave' in vedno več jih takšnih, ki jim, žal, ni tuja niti izgorelost. Zato je že skoraj nuja, da negujemo in uravnotežimo tudi svoje duševno zdravje.

PLES MIŠIC IN MOŽGANOV

S plezanjem dosežemo oboje – pobeg od ponorelega sveta v naravo, pod vznožje skal, nabitih z energijo, ali v zavetje plezalne dvorane, misli in telesno moč pa usmerimo le k enemu cilju.

“Športno plezanje je šport, s katerim krepimo celotno telo. S tem, ko razmišljamo o pravilni kombinaciji, rešitvi za napredovanje v plezalni smeri, urimo tudi možgane. Gre za telesno, intelektualno in duhovno telovadbo,” o kompleksnosti športa pove Gorazd Hren, glavni 'krivec' za vrhunske rezultate slovenskih športnih plezalcev, selektor reprezentance in tudi sam strasten plezalec.

 

“Plezanje je čudovit šport, ki ima v Sloveniji vse naravne danosti, da je tako uspešen in razširjen. Čudovita naravna plezališča, s katerimi se ponaša naša krajina, so odličen poligon za dan, preživet v družbi prijateljev in/ali družine. Plezajo lahko vsi!  Vedno več pa je tudi plezalnih centrov, kjer pripravljajo vodene vadbe. Za najmlajše t. i. plezalne vrtce, začetne vadbe za starejše, nadaljevalne tečaje … Vsak lahko najde nekaj zase. Tudi to je lepota tega športa!” je nad športnim plezanjem navdušen Hren, ki pa opozarja tudi na varnost: “Nikoli brez osvojenega znanja vrvne tehnike sami na veliko steno, saj je varnost pri tem športu na prvem mestu, zato so poškodbe redke, celo bolj kot pri katerem bolj 'vsakdanjem' športu.”

 

z odličnostjo do prvakov

Slovenija ima, tudi po Gorazdovi zaslugi in predanem delu dveh trenerjev reprezentance, Luke Fonda in Urha Čehovina, prvič dva vodilna v svetovnem pokalu tudi v balvanskem, ne le težavnostnem plezanju, v katerem že nekaj časa dominirajo slovenski športni plezalci. Športna plezalca Jernej Kruder in Janja Garnbret sta letos na vrhu seštevkov svetovnega pokala v balvanskem plezanju, izjemna v balvanih pa je letos tudi Katja Kadič. Mina Markovič pa medtem še vedno tekmuje in v svetovnem merilu ostaja prva po številu osvojenih točk svetovnega pokala v svoji dolgoletni karieri.                                                                                                                                                 

Zato je bil skoraj logičen korak Prve osebne zavarovalnice, da pristopi k partnerstvu s prvimi na svetu. S slovensko reprezentanco v športnem plezanju.

Prva osebna zavarovalnica je tako z aprilom postala generalni sponzor slovenske reprezentance v športnem plezanju oz. Slovenia Climbing Team. V istem obdobju je PRVA vstopila na trg zdravstvenih storitev z zavarovanjem PRVA Zdravje, v TV-oglasu zanj pa so temu ustrezno glavne vloge prevzeli uspešnejši člani reprezentance Jernej Kruder, Mina Markovič, Katja Kadić in selektor Gorazd Hren.

 

“Športno plezanje je šport, primeren za ženske in moške vseh starosti, saj omogoča, da lahko vsak sebi prilagaja težavnost in izzive. O tem priča vedno večja gneča na umetnih stenah in v čudovitih naravnih plezališčih Slovenije. Poleg tega je to finančno dostopen in zelo družaben šport. Tako da opustite predsodke in prepričanja, da je plezanje namenjeno samo mladim, in se preizkusite na vam najbližji steni ali plezališču.”, pove Mina Markovič.                                                                                                                                             

Prvi v vrsti  - hitro do specialistov, tudi brez napotnice


Zagotovite si zdravstveno zavarovanje PRVA Zdravje, ki vam pri novonastalih bolezenskih stanjih in poškodbah omogoča hiter dostop do pregleda in preiskav pri zdravniku specialistu, tudi brez napotnice.
 
21 področij medicine v več kot 55 zasebnih zdravstvenih ustanovah in z več kot 310 uveljavljenih zdravnikov specialistov, tudi s področja psihiatrije.
 
Točka PRVA Zdravje, 24-urna telefonska linija, vam omogoča hiter začetek zdravljenja, priporočljiv načrt zdravljenja in naročilo na specialistične zdravstvene storitve, katere boste opravili najpozneje v 10 delovnih dneh.
 
Sklenite hitro in enostavno na  zdravje.prva.si

 Foto: Luka Fonda