Slovenske kvalifikacije za svetovno prvenstvo Red Bull Crashed Ice

18. 12. 2012 Promocijsko sporočilo

Slovenske kvalifikacije za svetovno prvenstvo v spustu z drsalkami - Red Bull Crashed Ice - bodo 6. januarja 2013 potekale na Bežigrajskem stadionu v Ljubljani.

Januarja bodo prvič pri nas potekale slovenske kvalifikacije za svetovno prvenstvo Red Bull Crashed Ice na ravni, ledeni ploskvi Bežigrajskega stadiona v sklopu Bežigrad IceFesta 2013.

Svetovno prvenstvo Crashed Ice je uradno svetovno prvenstvo v disciplini ice cross downhill. Športniki, opremljeni z drsalkami in popolno hokejsko zaščitno opremo, drvijo po 300 metrov dolgem ledenem kanalu, na poti pa jim stojijo ostri ovinki, skakalnice in ovire.

Prva dirka je potekala že davnega leta 2000 v Stockholmu, v zadnjih letih pa se je na tem prvenstvu pomerilo že kar nekaj Slovencev. V sezoni 2012  je Slovenijo zastopal Gabrijel Kalan, ki je tekmoval na dirki v Valkenburgu na Nizozemskem, vendar mu žal ni uspelo doseči odmevnejše uvrstitve.

V sezoni 2012/2013 se prvenstvo širi na pet postaj. Prva tekma je že za nami, in sicer je 1. decembra potekala ob Niagarskih slapovih (Kanada), kjer je slavil domačin in branilec lanskoletnega  naslova prvaka Kyle Croxall.  

Naslednje štiri tekme bodo potekale 26. januarja v Saint Paulu, Minnesoti (ZDA), 19. februarja v Landgraafu (Nizozemska), 2. marca v Lausanne (Švica) in 16. marca v Quebecu (Kanada), katerih se bo udeležil tudi slovenski predstavnik.  

Na slovenske kvalifikacije se lahko prijavi vsak, ki je rojen pred 25. 1. 1997 in ima svoje drsalke ter vso potrebno zaščitno opremo.

Več informacij o prijavi se nahaja na spletni strani dogodka, kjer si lahko ogledate tudi video napovednik.

SP v disciplini ice cross downhill bo največje doslej

Red Bull Crashed Ice bo v sezoni 2012/2013 največji doslej s petimi postajami in prvim kanadskim svetovnim prvakom, ki bo skušal ubraniti naslov. Prvak lanske sezone, Kyle Croxall, se je že udeležil prve postaje na domačih tleh - otvoritve sezone ob Niagarskih slapovih na meji z ZDA - sledi pa še finale sezone v Quebecu."

Športna disciplina ice cross downhill se je v letu 2012 vzdignila v nove višave z deset tisoči gledalcev na vsaki lokaciji. V 11-letni zgodovini discipline ice cross downhill je bila zmagovalna sezona za Kanadčane, saj je Kyle Croxall postal prvi Kanadčan, ki je osvojil naslov svetovnega prvaka športa, ki je osvojil srca Kanadčanov. Disciplina je na priljubljenosti pridobila tudi v ZDA, na Nizozemskem in Švedskem, zahvaljujoč povečani medijski in televizijski pokritosti v teh državah.

Čedalje večja priljubljenost športa v Nemčiji, na Nizozemskem in v Belgiji bo dodatno okrepljena v  letošnji sezoni, ko bo prvenstvo obiskalo največje evropsko pokrito središče zimskih športov: SnowWorld, Landgraaf (Nizozemska).

Svetovno prvenstvo bo s tem stopilo na točko, kjer se stikajo Nemčija, Nizozemska in Belgija. 330 metrov dolga pokrita ledena proga bo za javnost in športnike odprta od konca leta 2012.

Leta 2012 so dominirali Kanadčani, ki so zavzeli tri od zgornjih štirih mest. Med najboljših 10 se je uspelo uvrstiti trem Švicarjem in dvema Fincema, kakor tudi Nemcu in Rusu, kar v športno disciplino vnaša čedalje več tekmovalnosti in izenačenosti. V pretekli sezoni je nase opozorilo kar nekaj novincev, recimo Kanadčan Adam Horst (skupno četrti), ki se je uvrstil tik za Scottom Croxallom (tretji).

Več informacij na spletni strani.