10 TOP smučarskih središč

Top smučarska središča (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
7. 2. 2012

Evropo je še nedavno trla snežna suša, legendarni ski openingi in smučarska tekmovanja so bili odpovedani, po smučiščih so se še decembra pasle krave in žičničarji so se držali za glavo.

A sneg je končno razveselil ljubitelje zimskih radosti in tudi mi vam polni optimizma in želja za čim bolj belo zimo (v gorah seveda) predstavljamo nekatera od smučišč med Alpami in Sredozemljem, ki bodo v letošnji zimski sezoni brez dvoma privabila največ ljubiteljev snega.

Zermatt, Švica

Do sinonima za prestiž med smučarskimi središči je dolga pot. Zermatt leži na zahodu Švice ob italijanski meji, na koncu 30-kilometrske doline Nikolaital. Vse našteto ne pomeni toliko kot dejstvo, da Zermatt leži ob vznožju najbolj fotografirane gore na svetu, mogočnega Matterhorna.

Prav Matterhorn (Italijani ga imenujejo Monte Cervino), kakšna vijolična krava Milka, sir in ure so najbolj prepoznavni švicarski simboli in Zermatt se lahko pohvali z domala vsem. Skoraj tretjina vseh štiritisočakov v Alpah se dviga v okolici tega svetovno znanega smučarskega in zdraviliškega središča, zato ga ne obiskujejo le petični smučarji, ampak vse od prvega uspešnega vzpona na goro idealnih mer tudi številni alpinisti. Napad na Matterhorn nam­reč vsako leto načrtuje kar 3000 alpinistov, kar je nekajkrat več, kot je seštevek vzponov na vseh drugih 37 vrhov v okolici.

Hoteli in restavracije v Zermattu seveda ne zaostajajo za slovesom vasi, smučarsko središče pa ni le najvišje v Alpah, ampak sodi tudi med najmodernejše opremljene centre, ki zagotavljajo čisti užitek 365 dni v letu.

Zagotovilo za odlične počitnice sta tudi podnebje s 300 sončnimi dnevi na leto in izredno čist zrak, saj so že od leta 1947 v vasi dovoljeni le električni avtomobili. Kar 350 kilometrov smučarskih prog se vije na obeh straneh meje, saj je Zermatt povezan z italijanskim Cervinom. Seveda jih ne boste mogli prevoziti v enem dnevu (enodnevna vozovnica za smučišča v obeh središčih stane 84 švicarskih frankov ali 68 evrov), zato raje sezite malce globlje v žep in si privoščite sedemdnevno smučarsko vozovnico za 471 švicarskih frankov, kar je 381 evrov.

Lakoto v Zermattu si lahko potešite v eni od 18 restavracij, ki se kitijo s točkami Gault Millau.

Zermatt

Schladming, Avstrija

Sosednji Štajerci že nestrpno odštevajo tedne in mesece do začetka svetovnega prvenstva v alpskem smučanju 2013 v Schladmingu. V 14 dneh svetovnega prvenstva v alpskem smučanju, ki bo potekalo od 4. do 17. februarja 2013, skupno pričakujejo okoli 400 tisoč obiskovalcev, ki jim bo v sklopu schladminške povezave štirih gora, kjer je skupno na voljo 244 hektarjev prog, v času SP 2013 brez omejitev vedno na voljo 85 odstotkov prog. Uradna generalka za svetovno prvenstvo bo potekala že med 14. in 18. marcem 2012 s tekmovanjem za svetovni pokal.

Smučarska regija Schladming Dachstein, ki je tudi del smučarskega območja Ski Amade, je vložila ogromno sredstev v izboljšanje infrastrukture, med drugim so z brezžičnim signalom pokrili tudi velik del smučišč, kar pomeni, da odpade izgovor: »Bil sem v gorah, kjer ni bilo spleta.« Dnevna smučarska vozovnica v regiji Schladming Dachstein stane 43 evrov.

Posebnost letošnje ponudbe za najpogumnejše je šola smučarskih skokov, ki jo vodi Hubert Neuper, legendarni avstrijski smučarski letalec iz Bad Mitterndorfa in organizator svetovnega pokala v smučarskih poletih v Kulmu. Udeleženci skačejo pod strokovnim vodstvom ob njegovi smučarski koči Adlerhorst, odprti pred nekaj leti, in sicer najprej opravijo poskusne skoke in zatem še dva tekmovalna skoka. Skoki se izvajajo na 20-metrski skakalnici s smučmi za alpsko smučanje. Pogoj je srednje dobro smučarsko znanje, brezplačni trening pa poteka vsako nedeljo.

Schladming

Sierra Nevada, Španija

Verjetno najprivlačnejše dejstvo, ki govori v prid znanemu španskemu smučarskemu središču, je bližina le 32 kilometrov oddaljene Granade, temperamentnega andaluzijskega mesta, nad katerim kraljuje čudovit pomnik osmih stoletij mavrske vladavine – Alhambra.

S 115 označenimi smučišči, ki se vijejo na 105 kilometrih, je Sierra Nevada največje in najatraktivnejše smučarsko središče v južni Evropi. Eno najlepših smučišč je El Águila, predvsem zaradi dolžine (šest kilometrov) in pogleda na dolino San Juan, iztek proge pa je v smučarskem središču Pradollano. Za najbolj izkušene je pripravljena črna proga Fuente del Tesoro, na kateri so potekala tekmovanja za svetovno smučarsko prvenstvo leta 1996.

Progi Universiada in María José Rienda v centru Cauchiles-Parador sta se kot zadnji pridružili družbi smučišč, po katerih lahko vijugate z eno samo vozovnico Sierra Nevada ski pass.

Dnevna vozovnica vas bo v visoki sezoni stala 41 evrov. Deskarji na snegu so navdušeni predvsem nad največjim španskim parkom Superparque Sulayr v Lomi de Dílar, na katerem bodo marca 2012 gostili mladinsko svetovno prvenstvo v deskanju na snegu.

Sierra

Garmisch-Partenkirchen, Nemčija

Ga-Pa je najbolj tipična podoba države, ki si jo ob besedi Nemčija zamišlja večina prebivalcev zemeljske oble. Vas ob vznožju najvišje nemške gore, 2962 metrov visoke Zugspitze, še vedno ljubeče goji svojo pravljično bavarsko podobo in je sinonim za obsežno, prvinsko alpsko pokrajino, ki jo lahko spoznavate tudi pozimi, saj je kar 110 kilometrov gorskih poti prehodnih tudi v zimskih mesecih.

Seveda lahko pokrajino spoznavate tudi s smučmi, saj Ga-Pa ponuja 28 kilometrov tekaških stez in 60 kilometrov smučarskih terenov, po katerih se poleg navadnih smrtnikov vsako leto spuščajo tudi najboljši in najpogumnejši vrhunski športniki. Poleg vsakolet­nih tekmovanj za svetovni smučarski pokal je Ga-Pa tudi ena od postojank tradicionalne novoletne turneje smučarjev skakalcev.

Zaradi odlične infrastrukture je olimpijski komite območje Garmisch Partenkirchna skupaj z deželno prestolnico Münchnom in mestom Schönau uvrstil med kandidate za zimske olimpijske igre leta 2018 izbran je bil južnokorejski Pjongčang. Dnevna vozovnica stane 49 evrov.

Garmisch-Partenkirchen

Bansko, Bolgarija

Največje in najbolj znano bolgarsko smučarsko središče, ki leži ob vznožju gore Pirin, se je v moderno smučarsko središče razvilo šele v zadnjih desetih letih. To se najbolj očitno kaže v samem mestecu, kjer se moderni hoteli mešajo s tradicionalnimi in več stoletij starimi stavbami, ki so tudi razlog, da je staro mestno jedro pod Unescovo zaščito, prav tako tudi Narodni park Pirin.

Smučarsko središče leži 12 kilometrov od Banskega na nadmorski višini med 2000 in 2600 metri. Ker višina danes ni več zagotovilo za sneg, so se v Banskem oskrbeli s kar 160 snežnimi topovi, ki ob dovolj nizkih temperaturah pričarajo umetno snežno idilo.

Najbolj znana proga, ki slovi po zahtevnosti, saj je njen naklon kar 73-odstoten, je poimenovana po smučarski legendi Albertu Tombi, ki je v Banskem reden gost. Po Tombi si vsakdo zasluži pijačo, privoščite pa si jo lahko v tipičnih bolgarskih restavracijah mehanah, kjer vam bodo postregli tudi z domačimi specialitetami, ali pa v največjem apres ski baru ob spodnji postaji gondolske žičnice s pomenljivim imenom Happy End. Cena dnevne vozovnice je 55 levov oziroma 28 evrov.

Bansko

Val d’Isere, Francija

Življenje v odmaknjeni francoski dolini je bilo organizirano glede na letne čase. Prebivalci so v osmih mesecih zime hibernirali pod debelo plastjo snega, v kratkih poletjih pa skušali pridelati čim več sira. Tako surovo življenje je zlasti mladino odganjalo v mesta … dokler niso zimski športi postali modni. Danes Val d’Isere privablja bogate, manj bogate in tiste, ki si lahko v enem od več kot 20 barov privoščijo pivo, na sirov fondi v kateri od 60 restavracij pa lahko pozabijo.

Smučišča okoli vasi so del ogromnega smučarskega območja Espace Killy, poimenovanega po domači legendi Jeanu Claudu Killyju, ponuja pa kar 300 kilometrov smučarskih prog in čudovite razmere za smuko zunaj urejenih smučišč. Območ­je, v katero sta združeni središči Val d’Isere in Tignes, ima kar 96 sedežnic, ki lahko prepeljejo skoraj 150 tisoč smučarjev na uro.

Dnevna vozovnica za Espace Killy stane 42,50 evra, lahko pa si privoščite tudi heli ski, smučanje s helikopterjem po deviških alpskih strminah. Ker je heli ski v Franciji prepovedan, vas bodo agencije, ki organizirajo avanturistične izlete, prepeljale v sosednjo Švico ali Italijo.

Schumacherji za volanom se lahko na lednem stadionu v La Daillu na vhodu v Val d’Isere preiskusite v ledeni vožnji za volanom kartov ali fiat pand 4WD, tisti prepričani o svojem dirkaškem znanju pa lahko preverite sposobnosti svojega avtomobila. In kaj naj v tem času dela vaša draga? Pošljite jo na tečaj peke francoskih slaščic (30 evrov), pa bo zadovoljstvo obojestransko in dvakrat sladko.

Val d’Isere

Pelion, Grčija

Grčija ne slovi ravno kot smučarska dežela, toda avanturisti in ljubitelji strmin v smučarski eksotiki boste presenečeni, da je na jugu Balkana ogromno snega. Eno najstarejših smučarskih središč v državi, ki je sinonim za poletni turizem (in v zadnjem času gospodarske težave), domuje na gori Pelion v bližini mesta Volos.

Središče Agriolefkes se lahko pohvali s štirimi smučarskimi stezami v skupni dolžini skoraj treh kilometrov, s pet kilometrov dolgo tekaško progo in dvema hoteloma. Ena najbolj zanimivih aktivnosti, ki jo ob smučanju ponujajo v Pelionu, je lokostrelstvo – če vam bo ob obilici smučarskih prog postalo malce dolgčas.

Smučarska sezona traja od decembra do marca oziroma takrat, ko je dovolj snega, če pa ga ni, se vedno lahko pozabavate z obiskom katerega od arheoloških najdišč. Teh je v Grčiji dovolj in zanesljivo so odprta (če seveda osebje ne stavka). Cena vozovnice je … No, najprej počakajte, ali jih boste lahko plačali z evri ali boste morali najprej v menjalnico po drahme.

Pelion

Kitzbühel, Avstrija

Sredi avstrijske Tirolske leži pojem snežnega turizma. Vasica Kitzbühel z le 8500 prebivalci je imela lani le v zimski sezoni imela skoraj 600 tisoč nočitev, v vsem letu pa skoraj milijon! Kitzbühel in smučanje je legendarna kombinacija. Že od prvih desetletij 20. stoletja Kitzbühel narekuje trende v zimskem turizmu.

Smučarji lahko izbirajo med 170 kilometri različnih prog, 54 gon­dolami in žičnicami, ki jih prepeljejo na nadmorsko višino 2000 metrov, ter številnimi gorskimi kočami, kjer še vedno kraljuje Anton aus Tyrol. Tisti, ki jih odlično pripravljene proge ne privlačijo, se lahko spuščajo po 32 kilometrih pršiča ali se preizkušajo v sankanju, teku na smučeh, pohodništvu, drsanju, deskanju na snegu ...

Kitzbühel je tudi eden od desetih smučarskih središč, združenih v največje avstrijsko povezano smučarsko območje, imenovano Kitzbühelske Alpe. Z eno samo vozovnico, imenovano allstar card, lahko prevozite 1087 kilometrov smučarskih prog. Za enodnevno smuko boste odšteli 46,50 evra, za sedemdnevno veselje pa 245,50 evra.

Kitzbühel

Chamonix, Francija

Prizorišče prvih zimskih olimpijskih iger, ki so tu potekale davnega leta 1924, vas z deset tisoč prebivalci in 60 tisoč obiskovalci dnevno v zimskem času (v poletnem pa kar 100 tisoč), leži na nadmorski višini 1035 metrov, nad njim pa se dviga streha Evrope, 4810 metrov visoki Mont Blanc. Prav prvi vzpon na najvišji vrh v Alpah in zahodni Evropi leta 1768 je z vasice, obkrožene z vršaci, v kateri so prebivalci živeli od živinoreje, odkril tančico mističnosti in za vedno zapečatil njeno usodo – postala je eno najbolj znanih alpskih središč.

Danes se lahko pohvali ne le z odlično pripravljenimi smučišči, ampak tudi z elegantnimi hoteli, restavracijami, med njimi tudi najvišjo restav­racijo v Evropi Aiguille du Midi na višini 3842 metrov (če vas bo bolela glava, krivite višino, ne pijače!), ki je bila lani prvič odprta tudi med božičnimi prazniki.

Poleg tega še s 50 kilometri tekaških prog, festivalom telemarka, ki bo potekal februarja, in seveda s slavnim smukom na 3343 dolgi progi Le Verte v začetku februarja.

Z vozovnico Chamonix le pass lahko za 42 evrov na dan smučate na 117 kilometrih prog, če pa vas privlačijo mednarodne izkušnje, si lahko za 51,50 evra privoščite dnevno vozovnico Mont Blanc unlimited, ki omogoča smučanje po 400 kilometrih smučarskih prog v Franciji, Italiji in Švici.

Chamonix

Pas de la Casa, Andora

Ena najmanjših držav v Evropi in priljubljena nakupovalna točka za vse, ki menijo, da je brezcarinska cona razlog za zapravljanje, se ponaša tudi z najvišje ležečim smučiščem v Pirenejih.

Pas de la Casa ali krajše le Pas leži na 2000 metrih nadmorske višine, le nekaj sto metrov od francoske meje, najvišja sedežnica pa vas bo popeljala do višine 2640 metrov. Od postavitve prvih sedežnic leta 1957 do danes se je predvsem s povezavo središča Pase de la Casa s sosednjimi središči Soldeu, El Tarter, Canillo in Encamp odprla smučarska regija Grandvalira, ki ponuja 193 kilometrov smučarskih prog.

Življenje v Grandvaliri pa se ne konča, ko nehajo obratovati žičnice, smučarska regija namreč slovi kot pirenejska Ibiza in kar nekaj barov se zapre šele v poznih jutranjih urah. Utrujenim ponočnjakom, ki se dan pozneje ne morejo postaviti na smuči, so na voljo vožnja z avtomobili po ledenih površinah, paintball in druge moške pogruntavščine.

Dnevna vozovnica Grandvalira lift pass stane 43 evrov, sedemdnevna pa 259,30 evra.

Carvina

Slovenski hit

Svetovljani seveda ne pozabimo, da imamo precej smučišč tudi doma, zato z največjimi novostmi vsaj malo pometimo pred domačim pragom. Kot glavni slovenski hit je za smučarsko sezono 2011/12 na Slovenskem označena enotna slovenska smučarska vozovnica SKI PASS SLOVENIA, ki omogoča smuko in rekreacijo v večini slovenskih gorskih centrov. Na voljo imate:

  • Vozovnico za posameznike (otroci do šest let 10, otroci 399, mladinci in seniorji 499 evrov, odrasli 599 evrov, otroci do pet let zastonj), s katero lahko smučate na vseh večjih slovenskih smučiščih razen na Voglu in Kaninu. Na smučiščih, ki ponujajo nočno smuko, je ta vključena. Na določenih smučiščih je zaradi tehničnih omejitev vozovnico treba predložiti na blagajni, kjer jo evidentirajo in vam izdajo dnevno vozovnico.
  • Družinsko sezonsko vozovnico (od 660 evrov; družina z dvema otrokoma 950 evrov), ki je na voljo v različnih kombinacijah oziroma paketih in velja na smučiščih Rogla, Krvavec, Cerkno, Stari vrh, Soriška planina, Javornik, Golte, Celjska koča, Kobla, Trije kralji, Sviščaki, Velika planina ter Kum Dobovec. Cena smučarske vozovnice ne vključuje nočne smuke. Ob pisanju članka zaradi tehničnih omejitev še ni veljala prav na vseh 17 smučiščih.
  • Šestdnevno vozovnico (otroci do šest let 10, otroci 89,  mladostniki in seniorji 139 ter odrasli 159 evrov).

Za podrobnosti o samih vozovnicah, njihovem naročilu in nakupu skočite na spletno stran www.activeslo.com/smucanje.asp. Na tem portalu je z osnovnimi informacijami (temperatura, veter, debelina snežne odeje, fotografije, osnovni opis) predstavljenih 46 smučišč.

Odličen portal s podrobno predstavitvijo slovenskih smučišč je tudi www.sloveniaholidays.com/zimske-aktivnosti/smucisca, na naslovu www.snezni-telefon.si pa so tudi spletne kamere z živim prikazom z 19 smučišč.

Največje novosti na slovenskih smučiščih: štirisedežnica Pungart na Kopah; na Rogli so uredili novo akumulacijo za zasneževanje in novo tekaško progo; na Krvavcu so deloma modernizirali sedežnico Zvoh; v Kranjski Gori so razširili zasneževanje in snežni park, pripravili so družinsko smučarsko vozovnico Kranjska Gora z vključeno nočno smuko (dva odrasla in dva otroka 900 evrov); na Golteh so dogradili hotel in asfaltirali cesto, na Cerknem postavili snežni dvorec in eskimsko vas; v Mariboru smučarske vozovnice kot vsa leta doslej veljajo poleg Mariborskega še za Areško in Ribniško Pohorje, Kope in Kranjsko Goro, v večernih urah pa lahko v najdaljši nočni smuki v Evropi uživate za 250 evrov na osebo v celotni zimski sezoni.

Pomembnejši dogodki: pokal Vitranc od 10. do 11. marca v Kranjski Gori, finale svetovnega pokala v smučarskih skokih od 15. do 18. marca v Planici.

Jasmina Dvoršek